Slagsmålet om »den rigtige« Aleppo-beretning

Meldinger om mulige gennembrud i forsøget på at evakuere Østaleppos civile befolkning afbrydes jævnligt af meldinger om nye angreb og dødsofre. Kampen om at vinde den endelige fortælling om Aleppos fald raser.

Arkivfoto. Meldinger om mulige gennembrud i forsøget på at evakuere Østaleppos civile befolkning afbrydes jævnligt af meldinger om nye angreb og dødsofre. Kampen om at vinde den endelige fortælling om Aleppos fald raser. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABDALRHMAN ISMAIL

Mens oprørere og det syriske regime udveksler beskyldninger om nye angreb, forsøger de involverede parter at finde løsningen, som kan få alle civile evakueret fra Østaleppo. I går blev parterne enige for tredje gang.

Tidligt lørdag morgen indgik de syriske oprørere, ifølge Farook Ahrar (en Twitter-konto, der tilhører oprørerne i Østaleppo, red.), en aftale med Rusland og Iran om evakuering af de indespærrede civile. Det er den tredje evakueringsaftale i løbet af den seneste uge, og sent lørdag var det stadig uklart, om det ville lykkes at evakuere Østaleppos civile denne gang.

Danske Khalid al-Subeihi, der er grundlægger af nødhjælpsorganisationen Viomis Aid, opholder sig lige nu i Syrien.

Lørdag eftermiddag svarede han via en telefonforbindelse »nej« til spørgsmålet, om evakueringen ville blive sat i gang i nær fremtid.

»Shiamilitserne, der kæmper på regimets side nu, anser alle mænd i Østaleppo for at være legitime mål. Militserne mener, de har ret til at dræbe mændene og tage deres kvinder og ejendele. Det er grønt lys til at bombe løs,« siger han.

Den syriske regerings krav er, at aftalen også skal omfatte evakuering af civile fra landsbyerne Kefrayah og al-Fua, som er omringede af syriske oprørere. Samtidig kræver oprørerne, at landsbyerne Zabadani og Madaya, der ligger ved den libanesiske grænse og er omringet af regimet, skal have adgang til nødhjælp.

Lørdag viste videooptagelser, hvordan tusinder af civile ventede i lange køer for at komme ud af Østaleppo, men indtil videre er under 10.000, ifølge syrisk stats-TV, blevet evakueret.

Ifølge tyrkiske medier har civile i samarbejde med nødhjælpsorganisationen IHH forberedt en nødhjælpskonvoj, der holder parat til at køre til Aleppo. Men diplomatiske uenigheder mellem krigens parter forhindrer konvojen i at nå frem til Aleppo.

»Al-Qaeda med ansigtsløftning«

Fra Østaleppo sender aktivister stadig dramatiske videomeddelelser og tweets ud for at få omverdenen til at presse Rusland, Iran og det syriske regime.

»Jeg har aldrig set noget lignende. Mennesker ligger på gulvet. Der er blod på væggene. De har ligget her i dagevis,« siger Bilal Abdul Kareem i en video, han har lagt ud på sin Facebook-side. Bilal præsenterer sig selv som en uafhængig, amerikansk journalist, og som har opholdt sig med oprørerne i Østaleppo i længere tid. I videoen ses noget, der ligner et beskidt improviseret hospital i et kælderværelse, hvor nogle mennesker ligger på gulvet under tæpper, mens andre går rundt.

Men set fra regimets side er Bilal Abdul Kareem ikke andet end en propagandist, der forsvarer og støtter oprørere med tilknytning til al-Qaeda og andre militante grupper.

Den britiske journalist Vanessa Beeley er i øjeblikket i Damaskus, men tilbragte i sidste uge næsten fire dage i de dele af Østaleppo, der nu er under regimets kontrol. Hendes version af situationen i byen står i skarp kontrast til de videomeddelelser, aktivister sender ud fra Østaleppo.

Vanessa Beeley har længe kritiseret oprørerne i Østaleppo, som hun kalder militante terrorister. Hun kalder også nødhjælpsorganisationen De Hvide Hjelme for »al-Qaeda med en ansigtsløftning«. Hendes seneste ophold i Østaleppo bekræftede, at kampen om byen også har en anden side.

»Jeg plejer ikke at bryde sammen, men de grusomheder, jeg oplevede i Østaleppo, fik mig faktisk til at gøre det,« siger hun på en skype­forbindelse til Berlingske.

»Jeg mødte udsultede og sårede civile, som fortalte mig, at de militante grupper ikke har givet dem lægehjælp gennem de seneste fire år. Mange af dem, jeg spurgte, siger, at De Hvide Hjelme kun hjalp de militante, ikke de civile,« fortæller hun.

Ifølge Vanessa Beeley er 95.000 civile fra Østaleppo allerede blevet registreret af regimet. Nogle af dem modtager hjælp på et russisk felthospital, mens andre opholder sig i en stor lejr for internt fordrevne.

»Jeg hørte den ene historie efter den anden fra civile om, hvordan de militante skød på dem, der forsøgte at flygte. Hvordan en teenagepige blev truet med voldtægt af de militante, og hvordan de fordelte madrationer mellem sig selv og lod de civile sulte,« siger hun.

Tirsdag skrev De Hvide Hjelme på Twitter: »Der er ikke noget samlet dødstal i belejrede Aleppo i dag, alle gader og ødelagte bygninger er fulde af lig. Det er helvede«.

Kritikere af »hjelmene« spørger, hvorfor organisationen ikke viser billeder denne gang på samme måde som tidligere. Og mens forhandlingerne om de civiles evakuering fortsætter, spidser kampen om »den rigtige« version af slaget om Aleppo til.