Slaget om Islamisk Stats hovedstad er skudt i gang

Omkring 50.000 USA-støttede syriske soldater har officielt sat den militæroperation, der skal befri byen Raqqa fra Islamisk Stat, i gang. Rusland tilbyder sin hjælp

Raqqa i det østlige Syrien er kontrolleret af Islamist Stat. Men det skal være slut nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: NOUR FOURAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ingen tilfældighed, at nye europæiske undersøgelser viser, at mere end 30 procent af alle IS-jihadister er vendt hjem igen.

Islamisk Stat er under enormt pres i øjeblikket i Syrien og Irak. Tirsdagens officielle melding fra Syrien Democratic Forces, der hovedsageligt består af kurdiske YPG-soldater og en række arabiske grupperinger, om at man nu begynder den 50 kilometer lange march mod IS-hovedstaden Raqqa, øger presset på terrororganisationen. Og de jihadister, der ikke ønsker at begå kollektivt selvmord i Syriens Masada er flygtet for længst. Tilbage til Europa, til Libyen, eller til Tyrkiet og Sinai.

Islamisk Stat har længe eksperimenteret med en B-løsning, efter Syrien. Flere tusinde jihadister er allerede sendt afsted til Libyen, som umiddelbart ser ud til at være den foretrukne løsning. En anden løsning er at give slip på de områder man råder over i Syrien og gå under jorden som guerilla-gruppe. Først og fremmest i Syrien, men også i Tyrkiet, Nordafrika og Europa.

De kurdisk anførte tropper befinder sig i øjeblikket 50 kilometer nord for Raqqa. De vil først og fremmest koncentrere sig om at afskære alle ISlamisk Stats forsyningsruter til Raqqa og herefter bane sig vej sydpå for at omringe byen. De har amerikanske specialtropper med sig og koalitionens bombefly i ryggen. Og i modsætning til den irakiske hær, der kæmper på den anden side af grænsen, er de kurdiske YPG-soldater meget disciplinerede og har rig kamperfaring fra de seneste fem års krig i Syrien.

Den russiske udenrigsminister Sergei Lavrovs udmelding om, at Rusland står klar til at bidrage til Raqqas befrielse, antyder også, at Rusland tildeler denne operation stor betydning og spår, at den vil lykkes i sidste ende. Alle ønsker at tage æren for Raqqas befrielse, fordi det er Raqqa og Islamisk Stat, der er hovedårsagen til, at både USA, Rusland og en række regionale magter overhovedet er blevet en del af krigen.

I praksis står Islamisk Stat nu alene over for samtlige andre grupper, der er involveret i Syrienkrigen. Den kamp kan Islamisk Stat ikke vinde, og det ved terrororganisationen allerede. Derfor har den de seneste måneder forsøgt at opgradere sine forholdsvis primitive kemiske våben. Hvis man ikke kan sejre, handler det om at skræmme fjenden og tage så mange som muligt med i døden.

Det er også grunden til, at Islamisk Stat forventes at forsøge at rette flere angreb mod europæiske byer i nær fremtid. Islamisk Stat ønsker at flytte Syrienkrigen til Europa, og tror på, at den rette mængde terrorangreb, kan få europæiske lande til at trække sig ud af koalitionen.

Det er også derfor, Islamisk Stat retter hårde angreb mod bløde, men strategiske mål som i Tartous og Jableh. Mandagens angreb i de to byer kostede 148 mennesker livet. Islamisk Stat forsøger at skabe kaos i andre og mere fjerne dele af syrien, for at flytte opmærksomheden væk fra Raqqa.

Måske vil det lykkes Islamisk Stat at eksportere krigen til dele af Europa, men ingen af terrorgruppens afledningsmanøvrer vil stoppe jihadisternes værste fjende, de syriske kurdere, der har USA i ryggen. Fra sensommeren 2014, få måneder efter Islamisk Stat erklærede sit kalifat, har YPG været i stand til at vinde så godt som alle slag mod Islamisk Stat. Den eneste forskel fra dagene, hvor 25 kurdere døde, hver gang Islamisk Stat mistede 100 jihadister, er, at kurderne nu har bedre våben, er bedre organiseret og kan ane den endelige sejr over kalifatet i horisonten.