Slående nederlag for Islamisk Stat

Allierede helikoptere fløj lige ind i Islamisk Stats kerneområde og befriede 69 fanger og dræbte 20 IS-soldater. Der er to lektioner i aktionen.

ARKIVFOTO. I april 2014 gennemførte irakiske sikkerhedsstyrker et indgreb mod formodede medlemmer af Islamisk Stat i Hawija. Torsdag var amerikanske, irakiske og kurdiske styrker på spil samme sted, hvor det lykkedes at befri 69 fanger fra et af Islamisk Stats fængsler. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

Den allierede operation mod et fængsel i Irak handlede om at befri fanger. Islamisk Stat havde indespærret dem i et fængsel i Hawija - sydvest for Kirkuk - og gjorde klar til at henrette dem. Det kunne i løbet af kort tid være blevet til endnu en snuff-video med nakkeskud og massegrave og tilråb om »vantro« og »gud er stor.«

Klokken to natten til i går angreb en alliance af amerikanske, irakiske og kurdiske styrker, og de befriede 69 fanger, dræbte 20 medlemmer af Islamisk Stat og tog seks til fange.

Det var, hvad aktionen handlede om i sin kerne. Men den rummede også to lektioner, og den ene var - set  fra amerikansk side - positiv, mens den anden var mere negativ eller realistisk.

Det positive signal var, hvad politiske kommentatorer kalder »optisk.« USA fremstår som den af stormagterne, der tager menneskeliv alvorligt, og som bekæmper Islamisk Stat - i modsætning til Rusland. Rusland og Assad-regimet er i færd med en offensiv, som ukritisk rammer civile ofre, og som ind til nu ikke har skadet Islamisk Stat, og offensiven gør kun ondt værre, siger kritikere. De fleste syriske flygtninge er ifølge en ny tysk opgørelse på flugt fra Assad-regimet.

Over 50 pct. af flygtninge siger i opgørelsen, at de flygter fra Assad, mens under 25 pct. siger, at de flygter fra Islamisk Stat. Og en anden opgørelse fra Syrian Network for Human Rights fastslår, at Assad-regimet over sommeren stod bag syv gange så mange civile drab som Islamisk Stat. Det er den situation, som russerne med deres massebombardementer forstærker, siger kritikere.

Derfor er den allierede aktion af en vis optisk vigtighed. Parterne slås om hvem, der skal have æren for operationerne - shiamuslimske kampgrupper i Irak siger, at de stod bag, mens amerikanerne og kurderne fastholder, at det var en fælles aktion, og at fem amerikanske helikoptere og en gruppe kommandosoldater deltog. Men uanset hvem, der gjorde hvad, er det store »hvad« uanfægtet: Aktionen reddede menneskeliv, den reddede 69 fanger, som stod over for henrettelse, og den ramte Islamisk Stat psykologisk hårdt:

Det er svært at hævde uovervindelighed og almægtighed, når de vantro kan flyve ind om natten og befri 69 fanger og dræbe over 20 IS-terrorister - og i et område, hvor Islamisk Stat ind til nu har hersket med hård hånd. I sidste uge hængte islamisterne 11 unge mænd fra en bro i Hawija, siger kilder til New York Times. Mændenes forbrydelse var, at de var sønner af tidligere irakiske politifolk.

Det var den positive lektion fra nattens operation. Den negative eller realistiske lektion var det amerikanske tab. Pentagon oplyste i aftes, at amerikanske kommandosoldater - formentlig Delta Force - deltog i operationen, og at amerikanerne i første omgang skulle holde sig i baggrunden og lade kurdiske og irakiske soldater storme fænglset. Men fængslet var befæstet, og islamisterne slog fra sig, og i det øjeblik besluttede amerikanerne sig for at gå ind i kampen.

Det afgjorde tilsyneladende slagets gang, men det kostede også en amerikansk soldat livet, det første amerikanske tab i Irak siden aktionen mod Islamisk Stat begyndte.

Det betyder, hvad de fleste militære eksperter er enige om - at veltrænede og veldisciplinerede amerikanske og vestlige soldater kan gøre, hvad lokale soldater ikke kan. Sidste sommer erobrede Islamisk Stat storbyen Mosul med 1.500 soldater mod regeringens mindst 22.000 soldater; de irakiske soldater så islamisterne komme stormende med deres ladvogne og »allahu akbar,« og de løb deres vej. Vestlige soldater med M240-maskingeværer og missiler ville have slået angrebene tilbage, fordi de er trænede til at forsvare sig.

Så det vil uden tvivl gøre en forskel at indsætte vestlige styrker; de kan løbe Islamisk Stat over ende, men de kan ikke gøre det uden tab. Natten til i går døde en amerikansk soldat, og det var overskriften i amerikanske medier - ikke den succesfulde aktion, ikke befrielsen af 69 gidsler og mindst 20 døde fjender, men en død amerikansk soldat. Den prioritering indikerer - og uanset hvor meget aktivistiske politikere råber om det modsatte - at amerikanerne ikke i øjeblikket har hjertet til at sende battaljoner af levende soldater ind og få delinger af kister hjem til Dover Air Force Base.

Dermed bliver virkeligheden, hvad der skete natten til i går:

Succesfulde operationer, som redder mange liv og koster få, og som er en slående modsætning til russernes og Assad-regimets operationer, som koster mange liv og redder få.