Skype overvåger sine brugere i Kina

Skype og de kinesiske myndigheder overvåger brugerne af det populære computerprogram, viser en ny rapport fra Canada.

Skype overvåger sine brugere i Kina. Kinesiske brugerne af det populære computerprogram Skype får overvåget samtaler og chat i hjemlandet. Politisk følsomme ord bliver arkiveret, og personlige oplysninger, telefonnumre og andre kontaktoplysninger bliver gemt. Det konkluderer canadiske forskere fra University of Toronto i en ny rapport.

Blandt andet er »mælkepulver« et af de ord, der står på listen. Den kinesiske stat er blevet stærkt kritiseret for sin rolle i sagen om det forurenede mælkepulver, og de kinesiske medier kan ikke skrive frit om mælkeskandalen. Blogs, artikler og diskussioner på internettet bliver dagligt censureret eller slettet. Skype er et program, der kan bruges som telefon til at chatte med eller til at overføre filer fra en computer til en anden.

I 2006 udtalte Skype, at samtaler var private og ikke kunne overvåges af de kinesiske myndigheder, der ellers overvåger al trafik på internettet. Derfor blev det hurtigt populært blandt kinesiske aktivister. Men det er altså ikke sikkert at bruge programmet, påpeger forskerne fra det canadiske universitet. De er med i et projekt, som hedder Citizen Lab, der beskæftiger sig med internet og politik. Gruppen har kendskab til otte computere i Kina, der indeholder mere end en million censurerede beskeder. Ved at gå beskederne igennem kunne de rekonstruere en liste over de følsomme ord. Det er blandt andet jordskælv, uafhængigt Taiwan, demokrati, mælkepulver, SARS, Hu Jintao med flere.

Bekymring

Kodeordene kan bruges til to ting. Hvis de dukker op i en chat, bliver den gemt sammen med personlige oplysninger. Kodeordene kan også forhindre, at der bliver sendt beskeder med de følsomme ord.

Amerikanske Yahoo er under en retssag i Kina blevet nødt til at udlevere personfølsomme oplysninger om en kinesisk bruger.

I Kina samarbejder amerikanske Skype, der ejes af eBay, med en kinesisk virksomhed. Sammen kalder de sig TOM-Skype. I en pressemeddelelse siger Skype, at de er »bekymrede over« problemerne med sikkerheden hos deres kinesiske partner, som de har gjort opmærksom på sagen. TOM siger selv i en anden meddelelse, at de er et kinesisk selskab, som er »underlagt love og regler i Kina, hvor vi har vores forretning«.