Skyklapper, jødehad og cyberbryllup

Hollændere er trætte af at blive mindet om Holocaust, mens svenske jøder mødes med hagekors. I Kina har en mand bygget sin egen brud. Det er ugens ...

Auschwitz-mindesmærket i Wertheimpark i Amsterdam, på den internationale Holocaust-dag 29. januar. Ved flere lejligheder har der været protester mod nye hollandske Holocaust-mindesmærker. Fold sammen
Læs mere
Foto: JERRY LAMPEN

… revisionisme

Et par i Amsterdam har nu fået rettens ord for, at en minde-brosten, der ærer et offer for Holocaust skal flyttes fra indgangen til deres hjem, fordi den dels sætter dem i dårligt humør og dels tiltrækker nysgerrige øjne, skriver den israelske avis Haaretz.

Under krigen boede den 51-årige Joachim Elte i huset i den i dag mondæne bydel, indtil han blev deporteret og siden myrdet i KZ-lejr. Brostenen er en del af et større projekt, hvor en tysk kunstner siden 1996 indtil videre har fået lagt 50.000 brosten i 18 europæiske lande foran Holocaust-ofres tidligere bopæle.

Ifølge Haaretz har der de sidste år været flere protester mod opførelser af Holocaust-mindesmærker i Holland. Det er naturligvis også så trist at gå og tænke på folkemord hele tiden.

… jødeforfølgelse

For nu at blive ved menneskelig dumhed, har et jødisk foreningshus i den svenske by Umeå set sig nødsaget til at lukke efter trusler fra højreekstremister, der malede hagekors og udsagn som “vi ved, hvor I bor” på bygningen. Desuden blev et medlems bil udsat for groft hærværk.

Foreningens talskvinde, Carinne Sjöberg, fortæller BBC, at en række medlemmer ikke længere tør besøge foreningshuset, og at mange er bange for at medbringe deres børn. Sjöberg mener, at den nynazistiske gruppe Nordfront står bag udåderne, der til at starte med var rettet mod hende personligt, men siden begyndte at omfatte foreningens medlemmer.

“Min mor og far overlevede Holocaust, så det her er ikke i orden. Det var som at gå i deres sko i 1930erne,” siger hun til BBC om hændelserne.

…bryllup

I den lettere afdeling har en kinesisk mand fundet en temmelig utraditionel måde at undslippe sin families evige svadaer om at han skal finde sig en sød pige.

Den 31-årige ingeniør med speciale i kunstig intelligens, Zheng Jiajia, har bygget robotten Yingying, som han efter et par måneders samvær har holdt en bryllupsceremoni med, skriver The Guardian.

Selv om Zheng tog sit stiveste puds på og iklædte Yingying det traditionelle røde bryllupsklæde, er ceremonien ikke anerkendt af myndighederne. Men måske den kunne få hans mor til at klappe i for en tid.

Bruden kan indtil videre læse nogle kinesiske tegn og ytre enkelte ord, men gommen har planer om at opgradere hende, så hun med tiden vil kunne gå og gøre rent i hjemmet. Ak ja, den kærlighed ...