Skydevåben er skyld i næsten 1.300 børnedrab i USA hvert år

Det kan have fatale konsekvenser at være i besiddelse af et skydevåben. Det har de måttet erkende flere gange i USA, hvor et foruroligende højt antal børn bliver dræbt af skydevåben hvert år. Det viser en ny undersøgelse.

Dreng skyder med riffel på lukket militærområde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robin Van Lonkhuijsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I gennemsnit bliver 5.790 børn hvert år behandlet på skadestuen for skudrelaterede skader. Det er skræmmende mange børn. Og det bliver ikke mindre skræmmende af det faktum, at 21 procent af behandlingerne sker på baggrund af utilsigtede hændelser, hvor det skudramte barn ikke har været et mål.

1.297 af disse børn dør.

Det viser en undersøgelse, der er baseret på data fra 2012 til 2014, og som er foretaget af Pediatrics. Det skriver CNN.

Undersøgelsen viser, udover det høje antal, også hvilke stater, der er hjemsted for flest af de skudrelaterede dødsfald. Det er Washington D.C. og Louisiana, der ligger højest på listen, mens steder som Delaware, Hawaii, Maine og New Hampshire ligger i bunden af en liste, man næppe ønsker at ligge i toppen af.

Mens nogen af disse mange dødsfald skyldes en uagtsom handling, skyldes en del af dem uhyggeligvis også overlagt mord og selvmord. Og det er en uhyggelig erkendelse, der får David Wesson, der er pædiatrisk kirurg (børnekirurg) til at advare forældre i USA.

»Det er vigtigt, at forældre er opmærksomme på deres børns sindstilstand og om de er deprimerede. Det at have adgang til et skydevåben, i situationer hvor man måske er oprevet over situationer på skolen, blandt venner eller i eget hoved, kan føre til selvmord. Det er virkelig vigtigt for forældre at være opmærksomme på det, specielt hvis de har skydevåben i hjemmet,« siger han til CNN.

I undersøgelsen understreges det yderligere, at der kan være tale om et endnu højere tal, da ikke alle skudrelaterede skader nødvendigvis må forventes at være blevet meldt. Det gør undersøgelsens resultat mindre sikkert, men omvendt er det dog sikkert, at tallet ikke er lavere.