Skulle det være et stykke med »zombie«?

Myndigheder i Kina har beslaglagt over 400.000 ton ulovligt importeret kød og anholdt adskillige smuglerbander. Nogle af varerne havde sidste udløbsdato for flere årtier siden og er i Kina kendt som zombiekød.

En kvinde tilbereder mad i et gadekøkken i Qingdao i Kinas østlige Shandong-provins. Fra januar til juni har kinesiske myndigheder konfiskeret 420.000 ton ulovligt importeret kød. Noget af det kan være helt op til 40 år gammelt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Har man som udlænding i Kina ofte frekventeret spisesteder af den mere lokale slags, er situationen næppe fremmed. På menukortet står der gris, ko eller kylling, men tvivlen kommer snart snigende. Smagen er ikke helt som ventet. Teksturen virker forkert. Hvad er det hér egentlig, spørger man sig selv. Kunne det være hund? Kunne det være hest?

Måske. Men det kunne også være noget helt tredje. Det kunne være »zombie«.

Gammelt og ofte råddent kød i enorme mængder bliver hvert år smuglet ind over grænsen til Kina og solgt fra gadekøkkener og på restauranter.

Kineserne har døbt det »zombiekød«. En igangværende kampagne har sat nyt fokus på, hvor stort problemet egentlig er. Fra januar til juni har kinesiske myndigheder konfiskeret hele 420.000 ton ulovligt importeret kød. Meget af det af ældre dato – i nogle tilfælde helt op til 40 år. Alt fra svine- og oksekød til kyllingefødder. Til en værdi af flere milliarder kroner.

Kriminelle netværk i adskillige provinser står bag, og til dato har politiet anholdt medlemmer af 14 forskellige smuglerbander. Størstedelen af de konfiskerede varer stammer fra USA og Europa.

Der er typisk tale om kød, der tidligere har været brugt som strategiske reserver – altså nationale kødlagre i tilfælde af krig eller katastrofer, og som også medvirker til at holde priserne på et stabilt niveau. Kød på den type lagre bliver opbevaret i mange måneder, hvorefter det burde blive destrueret. I stedet ender meget af det i hænderne på kinesiske smuglersyndikater og sendes ad søvejen til det kinesiske fastland.

Ofte foregår den første del af transporten i containere om bord på fragtskibe til Hongkong eller Vietnam. Herfra går turen videre ind over grænsen til det kinesiske fastland til en destination, hvor kødet bliver pakket om og mærket som et kinesisk produkt.

Derefter bliver det kørt videre ud til sælgere, der er sidste led i den lyssky forsyningskæde. Transporten til lands foregår som regel i minibusser uden køleanlæg.

Frosset ned, tøet op, frosset ned, tøet op ...

Når det gamle kød, der ofte har været frosset ned og så tøet op over flere omgange, når frem, er det i en sådan forfatning, at det ikke kan sælges direkte til forbrugerne.

Derfor ender det i køkkenet på restauranter, forklarer en distributør i Beijing til avisen China Daily.

»Efter at have været frosset ned i mange år begynder kødet at oxidere og blive sort. Ved at marinere eller stege det skjules den rådne smag, så restaurantgæsterne ikke lægger mærke til forskellen på godt og dårligt kød,« fortæller han.

Samtidig er salget en god forretning for restauratøren, der betaler omkring det halve for det gamle kød sammenlignet med normalt kød. Risikoen for at sætte tænderne i et stykke zombie er størst i mindre byer og fattige provinser, hvor kontrollen er dårligere.

Fødevareskandaler er langtfra noget nyt fænomen i Kina. Forgiftet mælkepulver, tungmetaller i ris og kloakolie er bare et par eksempler, de fleste kinesere vil kunne nikke genkendende til.

Manglende fødevaresikkerhed er et emne, der har enormt stor folkelig opmærksomhed i Kina. Når nye skandaler ruller, får vreden frit løb på sociale medier og folk imellem. Det har også været tilfældet i denne omgang.

»Smuglet zombiekød fra 70erne! Hele verden ved, hvor lave standarder der findes i Kina, så hele verden sender sit affald til Kina. Er det sikkert, at den her hurtige økonomiske vækst også gør kineserne til et lykkeligere folk?« skriver en bruger på den kinesiske udgave af Twitter.

Ofte er vreden blandt kinesiske borgere rettet mod myndighederne, der bliver beskyldt for at gøre for lidt og lade kødsmuglerne slippe for billigt.

Ifølge Yu Fangqiang, der driver en NGO med fokus på fødevaresikkerhed, har befolkningen mistet tilliden til, at myndighederne kan rette op på de mange problemer. Han anbefaler, at lovgivningen bliver ændret, så almindelige borgere samt branchefolk i højere grad bliver hørt og inddraget. Ellers vil skandalerne blive ved med at dukke op, advarer han.

»Kinas fødevaresikkerhed bevæger sig konstant i det samme mønster. Hver gang en stor sag kommer frem, anholder myndighederne nogle personer og udsteder nogle bøder, men efter et stykke tid sker det igen,« forklarer Yu Fangqiang.