Skuffet republikaner smækker med kongresdøren

Formanden for Repræsentanternes Hus, den markante John Boehner, forlader sin post.

John Boehner tog fredag konsekvensen af lang tids uro i Det Republikanske Parti i USA og bebudede, at han træder tilbage som formand for Repræsentanternes Hus - som han også forlader helt 30. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mary F. Calvert
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NEW YORK: En af USAs mest indflydelsesrige kongresmedlemmer, den 65-årige republikaner John Boehner, smækker med døren, når han forlader formandsposten i Repræsentanternes Hus – det ene af Kongressens to kamre. For han nedlægger også sin plads i Repræsentanternes Hus fra 30. oktober.

Så det er en markant afgang fra to politiske embeder, han har haft i henholdsvis fire år og knap 25 år. Han vil helt væk fra en kongres. der i stigende grad er blevet dysfunktionel og handlingslammet og fra et parti, han i stigende grad mistede kontrollen over.

John Boehner blev formand i 2010, da Tea Party- bevægelsen for alvor begyndte at sætte sig på de politiske beslutninger i Det Republikanske Parti. Det var en samling politikere, han aldrig hverken respekterede eller blev respekteret af. Den konstante krig ikke alene med yderfløjen i sit parti, men også de naturlige magtkampe med Det Demokratiske Parti og med en demokratisk præsident, som han aldrig kom på god fod med, har slidt John Boehner ned.

Men han er også en politiker med en høj moral. John Boehner vil for alt i verden undgå at skade sit eget republikanske parti gennem en opslidende magtkamp om, hvem der skal afløse ham. Det ville blive en realitet, hvis han var blevet perioden ud.

Da han blev valgt til sin tredje periode i januar i år, var det med en markant modstand mod ham internt i partiet. 24 stemte imod ham, og det var den største modstand mod en siddende formand siden 1923.

Græd som pisket

Formændene for de to kamre i Kongressen vælges fra det parti, der sidder på flertallet, og siden midtvejsvalget sidste år har republikanerne siddet på begge pladser. Men Boehner har i stigende grad haft store problemer med at få styr på sine egne partimedlemmer, der konstant søgte konfrontationen – både på de indre og de ydre linjer.

Alle i Kongressen taler om de store tider, hvor demokraterne og republikanerne kunne sætte sig ned og gennemføre solide politiske kompromisser. Men sandheden er, at Kongressen siden 2009 ikke har kunnet blive enige om nogetsomhelst – ikke engang et budget, som er garantien for, at der er politisk enighed om landets økonomiske kurs.

Boehner har følt politikerleden på sin egen krop ude i sine valgkredse i Ohio. Hvordan folk i stigende grad undrer sig over det, der foregår i Washington, hvor kongressen hører hjemme.

Selv tilhører han partiets midterfløj, og han har ikke kunnet skjule sin irritation over Tea Party-bevægelsen. Heller ikke hans politiske uoverenstemmelse med præsident Barack Obama kunne løses. Da kongressens hidtil største nederlag var en realitet for to år siden, og man ikke kunne blive enige om et budget, hvilket betød, at store dele af regeringen måtte lukke i flere uger, var irritationen helt tydelig. Den var i første række vendt mod hans eget parti. Men han mente helt tydeligt heller ikke, at han fik hjælp hverken fra demokraterne eller fra præsidenten.

Nu har John Boehner truffet sit livs sværeste beslutning – at forlade den politik, han elsker. Men han gør det, fordi han kan se, at partiet i dag er splittet mere end nogensinde, og at de republikanere, han ville kunne støtte i en præsidentvalgkamp, står dårligt.

Udefrakommende »politikere« som Donald Trump og Ben Carson er ikke Boehners kop te. Det er pave Frans til gengæld. Og det, at den katolske Boehner fik paven til at tale i kongressen forleden, var hans livs største oplevelse. John Boehner græd som pisket, rørt over at det var muligt.

Men bag glædestårerne tog han også beslutningen om, at nu er den del af hans liv slut.