Skudsikre asiater, dyreofring før take off og en skide irriterende maskot

Indien bygger toiletter i millionvis.Foto: Robert Schmidt / AFP Photo Fold sammen
Læs mere

… skudstatistik

Efter en række tilfælde, hvor amerikansk politi gennem det seneste par år har skudt ubevæbnede, sorte mænd, har flere byer oplevet voldsomme uroligheder, og præsident Obama har udtalt, at noget må ske med politiets procedurer.

En ny undersøgelse, der er blevet publiceret i American Journal of Public Health, viser, at sorte og indianske mænd har mere end to en halv gange så høj risiko som hvide mænd for at blive skudt af politiet i USA, skriver avise The Independent.

I sommer opfordrede Bahamas’ udenrigsministerium unge mandlige (sorte) borgere, der rejser til USA, til at være ekstremt agtpågivende i al interaktion med politiet.

Samtidig viser undersøgelsen, at er hvide mænd mere i risikozonen end asiater samt mænd fra stillehavsøerne.

… ofring

7. december døde 47 mennesker, da et fly af typen ATR-42 styrtede ned i Pakistan. Flyet tilhørte det pakistanske luftfartsselskab PIA, og få dage efter styrtet måtte et af selskabets andre fly af typen afbryde take off på grund af en motorfejl. Det fik PIA til at indstille al flyvning med ATR-flyene, men forleden skulle de genoptages, skriver BBC.

Man må formode, at PIA benyttede lejligheden til at dobbelttjekke, at maskinerne var flyveklar, men alligevel fandt en besætning det bedst at sikre en tryg rejse ved at ofre en sort ged ved siden af deres fly, inden det lettede.

En talsmand for selskabet skyndte sig at understrege, at personalet handlede på egen hånd. Alligevel er PIA blevet drillet gevaldigt i aviser og på de sociale medier, hvor en vittig hund bl.a. skrev, at man åbenbart tog kælenavnet Please Inform Allah (oplys venligst Allah, red.) meget alvorligt. Men som BBC skriver, nåede flyet altså sikkert frem.

… maskot

Mens nogle herhjemme beklager de få pissoirer i gadebilledet og klager over de uhumske offentlige toiletter, er der blandt mange fattige indere tradition for at besørge under mere primitive forhold.

Men beboerne i New Delhis velhaverkvarterer er godt trætte af, at de træder af i det offentlige rum, og en kampagne med 28 turbanklædte maskotter skal nu sætte en stopper for svineriet, skriver the Guardian. Indiens premierminister Modi har lanceret en storstilede kampagne, der skal sætte en stopper uhumskhederne inden oktober 2019 og dermed nedbringe antallet af især småbørn, der dør som følge af dårlig hygiejne.

Som led i kampagnen har Modi fået bygget 25 mio. toiletter landet rundt, fortæller Guardian. Delhi har fået 270 nye offentlige toiletter.

Karl Kühlmann Selliken er souschef på Berlingskes udlandsredaktion