Skudsikker debat om brystvidde

En sag om dårligt siddende skudsikre veste har pustet nyt liv i kampen om ligestilling i Spanien.

Tegning: Jens Koudahl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhver atlet ved, hvor vigtigt det er, at have udstyret i orden. Og man slår ingen rekorder med en sports-BH, der ikke passer perfekt. På samme måde kunne man forvente, at der var styr på sagerne, når det gælder sikkerhed for medlemmer af ordensmagten.

Således forholder det sig dog tilsyneladende ikke i Spanien, hvor et kvindeligt medlem af politienheden Guardia Civil, der kan sammenlignes med Frankrigs gendarmer, risikerer straf blot for at ville beskytte sine kvindelige former.

Betjenten var blevet udstyret med en skudsikker vest, der ligesom alle styrkens andre veste var designet til en mandekrop.

Dermed sad den dårligt og forhindrede hurtig og fri bevægelighed, hvilket selvsagt ikke er optimalt i situationer, hvor man har brug for at gå med skudsikker vest.

Kvinden bad om tilladelse til at bruge en vest, som hun selv havde købt for en ikke ubetydelig sum, og som var designet til feminine kurver. Hun bad ikke om at få vesten betalt, men fik alligevel afslag. Og så gik det galt.

Valgte sin egen sikkerhed

Betjenten valgte at prioritere sin egen sikkerhed og effektivitet og iførte sig sin egen vest, og nu sigtes hun så for ulydighed ved en militærdomstol, eftersom Guardia Civil sorterer under såvel Forsvars- som Indenrigsministeriet. I værste fald kan hun idømmes fængselsstraf.

Det har fået fagforeningen AUGC, der repræsenterer 30.000 medlemmer af Guardia Civil, til at kræve lige beskyttelse for alle sine medlemmer.

»De veste, vi bliver nødt til at gå med, er lavet til mænd, og er for store for os og ikke designet til kvindekroppe,« udtaler Pilar Villacorta fra AUGC ifølge The Guardian.

Hun påpeger, at de store og dårligt siddende veste dels yder kvinderne ringere beskyttelse og dels gør det svært for dem at nå deres våben, stave og håndjern hurtigt. Sagen er typisk for kønsrollerne i Spanien, mener Villacorta.

»Vi er en del af et gennemført maskulint system. Det kan godt være, at vi (kvinder, red.) udgør halvdelen af befolkningen, men det er mændene, der får de tunge politiske poster. Det er fuldstændig det samme i Guardia Civil. Der er ingen kvinder på beslutningstagerniveau, der kan afgøre, hvad vi har brug for. Vi må ikke glemme, at ud af 79.000 betjente er kun 5.000 kvinder.«

Guardia Civil har ikke kommenteret den konkrete sag, men henviser til, at staten over de næste tre år vil anskaffe sig yderligere 21.000 skudsikre veste, hvoraf 2.000 vil være designet til kvindekroppen, og det i to forskellige størrelser, så alle behov – og kropsdele – er behørigt dækket.