Skrøbelig fredsproces støder på nye udfordringer

Efter nye spændinger mellem israelerne og palæstinenserne aflyser USAs udenrigsminister et planlagt besøg på Vestbredden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Den amerikanske udenrigsminister har tirsdag aflyst et planlagt besøg på Vestbredden, efter både israelerne og palæstinenserne har varslet planer, der kan stikke en kæp i hjulet på den skrøbelige fredsproces. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Først kom det frem, at Israel har planer om at opføre hundreder af nye hjem til bosættere i besatte områder. Og kort efter annoncerede den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, at han har underskrevet 15 internationale traktater, heraf nogle i FN-regi, for at presse på for kravet om en selvstændig palæstinensisk stat.

Palæstinenserne har gentagne gange truet med at tage spørgsmålet om Israels bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem op ved internationale domstole og FN.

Som led i fredsforhandlingerne har de dog afstået fra denne mulighed, mens Israel til gengæld har givet tilsagn om at løslade 104 palæstinensiske fanger.

I weekenden nægtede Israel så at løslade den sidste gruppe af de palæstinensiske fanger.

Udenrigsminister John Kerry, der har mæglet i forhandlingerne, fastholdt dog tirsdag aften, at det endnu er for tidligt at drage konklusioner om fredsforhandlingernes udsigter. Han understregede, at »mange muligheder« fortsat er i spil, og at Mahmoud Abbas har tilkendegivet, at han vil holde aftalen om at forhandle med Israel indtil månedens udgang.