Skrev mystisk besked i blod: Her er Dallas-skyttes sidste ord

Den 25-årige Micah Johnson, der angiveligt dræbte fem politibetjente og sårede yderligere syv, nåede at skrive en sidste besked i den bygning, han var forskanset i, før han blev dræbt af en bomberobot.

Foran politiets hovedkontor i Dallas er der lagt blomster og sat lys efter angrebene på politibetjente i sidste uge. Gerningsmanden, der dræbte fem betjente og sårede yderligere syv, fortalte til politiets forhandlere, at han ville dræbe hvide betjente. Fold sammen
Læs mere
Foto: LAURA BUCKMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en både makaber og kryptisk besked, der mødte efterforskningsholdet, da de gennemsøgte El Centro College Garage i Dallas efter skuddramaet i byen i sidste uge.

Beskeden var kort. »RB« stod der bare på en af væggene, reporterer flere internationale medier, blandt andet The Telegraph.

En umiddelbart intetsigende besked, men som har fået stor opmærksomhed, fordi den er skrevet på en af væggene i den bygning, hvor 25-årige Micah Johnson forskansede sig, kort før han blev dræbt af politiets bombe-robotter torsdag i sidste uge.

Johnson havde forinden - muligvis sammen med flere med-gerningsmænd- skudt og dræbt fem politibetjente og såret yderligere syv betjente og to civile. Det skete i forbindelse med en demonstration mod politivold i Dallas, Texas.

Skrevet i eget blod

Og den makabre del af beskeden er da heller ikke ordlyden, men det faktum, at beskeden ifølge avisen er skrevet med Micah Johnsons eget blod, inden han døde. Det tyder altså på, at Johnson var såret af politiets skud inden, han blev dræbt.

Men hvad betyder det så? Er »RB« en forkortelse for noget? Eller nåede gerningsmanden simpelthen ikke at færdiggøre det ord, han ville skrive?

Det er der efterfølgende blevet spekuleret en hel del i.

I de mere religiøst orienterede miljøer i USA er der blevet gættet på, at RB er en forkortelse for »Righteous Blood« (på dansk »retfærdigt blod«) og at det muligvis er en henvisning til Matthæus-evangeliets kapitel 23, afsnit 35. Heri står der:

»For over jer må alt det retfærdige blod komme, der er udgydt på jorden...«

Flere teorier om sidste ord

RB kan ifølge denne tolkning altså være en henvisning til raceurolighederne og passe med, at Micah Johnson ifølge amerikanske myndigheder inden sin død fortalte, at han bevidst var gået efter »hvide politibetjente«.

En anden teori går på, at Micah Johnson ikke nåede at skrive ordet færdigt. Han var i færd med at skrive »RBG«, der er en forkortelse for »The Red Blue and Green flag« (på dansk det røde, blå og grønne flag), der er det pan-amerikanske flag - et flag, der symboliserer forskelligheder, herunder raceforskelligheder.

Ifølge The Telegraph skulle Micah Johnson flittigt have uploadet billeder af flaget på sin Facebook-profil som et symbol på sortes rettigheder.

»Hvor mange fik jeg ram på?«

I længere tid torsdag aften var Micah Johnson i skududveksling med politiet ved El Centro College, hvor han havde forskanset sig.

Myndighederne forsøgte undervejs at forhandle med Dallas-skytten, men da det ikke viste sig frugtbart, sendte man en bombe-robot ind, der dræbte Johnson. Kort forinden havde han fortalt, at han bevidst var gået efter de »hvide politibetjente«, mens han grinte hånligt af politiet og drillende spurgte »Hvor mange fik jeg ram på?« med henvisning til antallet af ramte betjente.

Herunder kan du se et kort over byen, ruten for demonstrationen samt det sted, hvor der blev affyret skud. Artiklen fortsætter under kortet.

Han havde desuden fortalt politiet, at han havde placeret bomber rundt omkring i byen. Politiet eftersøgte efterfølgende byen to gange, men fandt på intet tidspunkt bomber.

Omkring 2.000 personer deltog i demonstrationen »Black Lives Matters« i Dallas, Texas, i torsdags.