Skotsk selvstændighed vil ryste NATO

Et selvstændigt Skotland vil skabe sikkerhedspolitiske problemer, vurderer en dansk militærekspert. Skotterne skal opbygge eget militær på NATOs nordflanke.

Foto: RUSSELL CHEYNE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et skotsk ja til selvstændighed vil forårsage rystelser i NATO, men ikke værre end at stabiliteten kan genoprettes. Det står dog klart, at et selvstændigt Skotland skal ud og søge om medlemskab i forsvarsalliancen.

Sådan lyder vurderingen fra Peter Kim Laustsen, fungerende chef ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet, inden den skotske folkeafstemning torsdag.

»Der er ikke umiddelbar tradition for, at man lader arvefølgestater overtage medlemskabet, så Skotland skal ud og søge om medlemskab, hvis de vil være med i NATO, og det tror jeg de vil,« siger han.

»Konsekvensen vil i første omgang være, at man kommer til at stå med et Skotland, der som udgangspunkt ikke har sine egne væbnede styrker. De skal bygges op, og der findes allerede enheder placeret i Skotland, både hærenheder, fly, og skibe, og man skal så finde ud af, hvordan den kage skal skæres,« siger Peter Kim Laustsen.

Et andet aspekt er, hvad der skal ske med den britiske atomslagstyrke, der er placeret på ubåde med base i Skotland.

»Hvis Skotland ikke ønsker atomvåben på sit territorium, er det klart, at englænderne skal have flyttet dem et andet sted hen, men det er ikke noget, man gør på kort tid, for der skal store basefaciliteter til, og man skal kunne finde ud af at håndtere de der sprænghoveder,« siger Peter Kim Laustsen.

»Derfor vil det betyde, at de i et stykke tid vil blive i Skotland, indtil man får bygget en base til atomslagstyrken et eller andet sted i rest-Storbritannien. For jeg tror ikke at de vil opgive dem,« siger militæreksperten.

Selv om Skotland i en periode vil glide ud af NATO, vil det ikke betyde en svækkelse af forsvarsalliancens nordflanke, som Skotland er en del af, vurderer han.

»Vi har Norge, der har sine øjne på området, vi har Island, Færøerne og Danmark, men det er klart, at en del af det blik, vi har på den nordlige flanke, også kommer fra det nordlige Storbritannien, altså Skotland. Det vil man næppe røre ved, fordi det ikke kun har en britisk sikkerhedsinteresse, men også en skotsk. NATO har selvfølgelig interesse i at opretholde den overvågning, der skal til for at holde øje med russiske fly,« siger Peter Kim Laustsen.

Ifølge hans vurdering vil et selvstændigt Skotland have behov for de sikkerhedsgarantier, der ligger i et NATO-medlemskab, og vil i den periode, hvor landet vil glide ud af medlemskredsen, derfor opfylde de forpligtelser, der har ligget i det gamle Storbritannien.

»Jeg ser det ikke som en svækkelse af NATO, men der vil komme nogle rystelser. De er dog ikke større, end man vil kunne komme igennem det. Jeg vil vurdere, at de kriser, som NATO stod over for med deltagelsen i Kosovo eller i Irak, var større end de vil være i forbindelse Skotland,« siger Peter Kim Laustsen.