Skotland gør klar til ny afstemning om uafhængighed

Den skotske førsteminister fastslog i en hård tale, at hun vil gøre alt for at holde Skotland inde i EU med eller uden resten af Storbritannien. Labours partileder står over for krav om en mistillidsafstemning.

LONDON: Det skotske selvstyre er øjeblikkelig gået i gang med at forberede en ny afstemning om uafhængighed fra den mere end 300 år gamle britiske union. Den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, gjorde det i en tale helt klart, at hun vil gennemføre en afstemning, hvis der bliver brug for det. Hun understregede, at det skotske selvstyre ikke vil lade sig stoppe af eventuel modstand fra den britiske regering og Underhuset i London.

»Jeg ønsker ikke, at nogen skal være i tvivl om det her. Jeg er stolt af Skotland og den måde, som vi har stemt. Vi beviste, at vi er et moderne, inkluderende land med udsyn, og har klart sagt, at vi ikke ønsker at forlade Den Europæiske Union,« sagde Sturgeon om de skotske stemmer.

»Jeg er fast besluttet på at gøre, hvad der er nødvendigt for at sikre, at de forhåbninger bliver indfriet.«

Retten til at vælge egen kurs

Skotland havde flertal for EU-medlemskabet i EU-afstemningen, ligesom Nordirland og London havde det. Wales og alle øvrige regioner i England havde derimod flertal for at forlade EU.

Sturgeon erklærede i sin tale, at hun mener, at det sætter Skotland i en særlig situation, og giver den skotske nation ret til at vælge dens egen kurs. Hun understregede, at det skotske selvstyre vil undersøge alle muligheder, men sagde, at hun anså en afstemning for »meget sandsynlig« i samme tidsrum, som de to år, hvor Storbritannien skal forhandle en udmeldelse af EU.

Sturgeon rettede også en direkte appel til europæiske immigranter i Skotland og sagde, at de er velkomne, og at skotterne ved, at de har brug for dem. Det er uklart, hvilke konsekvenser den britiske EU-afstemning vil få for den massive tilstrømning af immigranter fra Europa, der har været et af EU-valgets helt afgørende temaer.

Også i Nordirland var der bekymring over, hvad det vil betyde for forholdet til Irland og den helt åbne trafik hen over grænsen. Det katolske Sinn Fein-parti signalerede, at partiet måske vil indlede en uafhængighedsdebat.

Tusindvis af nye medlemmer

Følelsen af totalt opbrud og kaos i britisk politik fik yderligere næring af, at Labour-leder Jeremy Corbyn i næste uge vil blive mødt med krav om mistillidsafstemning på et partimøde.

Fredagen igennem rettede en række Labour-politikere en hård kritik af Corbyns indsats i EU-tilhængernes kampagne, fordi han »kom i gang for sent«, kun havde »tve­tydige budskaber« og ikke formåede at »mobilisere EU-tilhængere«.

Et stort antal traditionelle Labour-vælgere i det nordlige England stemte samtidig imod Labour-partiets anbefaling om at støtte EU-medlemskabet. Følelsen i dele af partiet er, at Labour er ved at tabe vælgergruppen i arbejderklassen i nord helt på gulvet.

Efter den skotske uafhængighedsafstemning i 2014 mistede Labour ved det efterfølgende parlamentsvalg samtlige mandater på nær ét i partiets tidligere stærke bastion i Skotland.

Ifølge BBC advarer flere fremtrædende Labour-politikere dog om, at en mistillidsafstemning kan give bagslag og styrke Corbyn. Partiet har fået tusindvis af nye medlemmer, der bakker kraftigt op om Corbyn. En del af de tidligere partimedlemmer har derimod meldt sig ud i protest mod partiets nye, markante venstreorienterede linje under Corbyns ledelse.