Skolebørn afviser gratis mad efter dødsfald

Tusindvis af indiske børn nægter gratis skolemåltider, efter at 22 børn er døde af at have spist mad forurenet med insektmiddel på deres skole.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

INDIEN: I det østlige Indien nægter tusindvis af skolebørn at spise de gratis frokostmåltider, de bliver tilbudt i skolen. Det sker, fordi 22 børn i alderen fire til 12 år i tirsdags døde efter at have spist frokost angiveligt forurenet med insektmiddel på deres skole i staten Bihar, som er en af Indiens fattigste. Omkring 30 børn er ifølge nyhedsbureauet AFP fortsat indlagt på hospitalet med forgiftning.

Selvom myndighederne siden har garanteret, at tragedien ikke vil gentage sig, vil tusindvis af skolebørn på tværs af staten ikke spise de gratis måltider. Mens nogle smider maden i skraldespanden, nægter andre helt at røre ved den.

»Forældre har advaret deres børn om ikke en gang at røre ved de måltider, der bliver serveret i skolen,« fortæller Lakshmanan, chef for skolemåltidsordningen i Bihar, til AFP.

Det lægehold, der behandler de børn, som ligger på hospitalet, mener, at maden har indeholdt insektmiddel. Delstatsregeringen er nu ved at undersøge, om der er tale om et uheld eller en bevidst forgiftning.

Efter tragedien blev offentligt kendt, flygtede rektoren på den omtalte skole. Hun er nu blevet afskediget, og indisk politi har sat en eftersøgning af hende i gang.

»På trods af kokkens klager over lugten af madolien, insisterede rektoren på at bruge den alligevel og gøre maden klar. Børnene havde også klaget over maden til kokken,« fortæller Bihars undervisningsminister, PK Shahi, på et pressemøde ifølge Al Jazeera.

Dødsfaldene har udløst store protester i staten, hvor vrede forældre og elever er gået på gaden for at demonstrere over den manglende fødevarekontrol og mod den korruption, der også præger skolebespisningen, hvor alle regulativer tilsyneladende tilsidesættes.

Indiens delstatsregeringer står bag verdens største skolebespisningsprogram, der involverer 120 millioner børn.