Skilsmissebørn klarer sig bedst med lige tid hos mor og far

Skilsmissebørn, som deler deres tid ligeligt mellem mor og far, klarer sig bedre både socialt, økonomisk og helbredsmæssigt end børn, der bor mest hos den ene forælder. Det viser svensk forskning.

Ifølge en af forskerne bag det nye studie ser det dermed ud til, at en hverdag med begge forældre klart opvejer den negative effekt af at flytte mellem to hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en skilsmisse klarer børn sig bedre, hvis de bor lige meget hos mor og far.

Det er konklusionen i et nyt svensk studie med 5.000 børn i alderen 10 til 18 år.

Studiet viser, at forældre, som kan finde ud af at dele børnenes tid ligeligt imellem sig og give børnene to hjem i livet, får sundere, mere sociale og psykisk stærkere børn.

Ifølge en af forskerne bag det nye studie ser det dermed ud til, at en hverdag med begge forældre klart opvejer den negative effekt af at flytte mellem to hjem.

»Antallet af børn, som bor delvist hos begge forældre, er stigende. I dette studie kan vi se, at børn, som har to hjem, klarer sig lige så godt som børn, der stadig bor sammen med både mor og far under samme tag, mens børn, der primært lever kun med den ene forælder, klarer sig en smule dårligere,« fortæller ph.d. og forsker ved Center for Health Equity Studies ved Stockholm Universitet og Karolinska Institutet i Sverige, Emma Fransson, til Videnskab.dk.

I undersøgelsen har forskerne fået 5.000 børn i alderen 10 til 18 år og deres forældre til at svare på spørgsmål, blandt andet om børnenes trivsel i skolen, sundhed, psykiske velbefindende, venner, boligforhold og også om forældrenes socioøkonomiske forhold, uddannelse med mere og så selvfølgelig, om forældrene var skilt eller boede sammen.

Forskerne bad deltagerne om at udfylde spørgeskemaerne hvert år fra 2007 til 2011.

Forskerne spurgte blandt andet om, hvordan børnene selv oplevede deres helbred, og om de følte sig stressede. De spurgte også ind til, om børnene følte sig mobbede i skolen, om de røg eller drak alkohol, og om de dyrkede motion.

Selv om studiet viser, at børn generelt trives bedre og er sundere, når de tilbringer lige meget tid hos mor og far, mener Emma Fransson ikke, at det er grundlag nok til at lave deciderede anbefalinger.

Det, der fungerer for én familie, fungerer ikke nødvendigvis for en anden, påpeger hun.Desuden er det nødvendigt at finde årsagssammenhænge, før man kan gå ud og anbefale noget, tilføjer hun.

»Vores studie indikerer, at et delt hjem ikke nødvendigvis gør barnets liv mere besværligt, men det viser ikke, hvorfor de her børn klarer sig bedre i forhold til børn, som lever med kun én forælder. Det er ikke nok til at komme med deciderede anbefalinger. Det kan jo også være, at ressourcestærke forældre oftere kommunikerer bedre efter en skilsmisse og vælger at dele tiden med deres børn, og at det er det, vi ser,« siger Emma Fransson til Videnskab.dk.