Skift navn og få mindre spam

Ny computerforskning antyder, at en lille navneforandring kan spare os for bunker af junkmail.

Foto: Wikimedia Commons / Janet Galore
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mailbokse virker engang imellem som vort århundredes kommercielle affaldskurve, når der pludselig tikker post ind fra et medicinalfirma i Paraguay eller et tvivlsomt tilbud lander fra en australsk elektronikforhandler, ingen kan stå inde for.

En indbakke er ind imellem et offer, de færreste filtre kan beskytte. Og hvis du hedder Anna, er der en chance for, at din mail er meget hårdt ramt.

Den britiske sikkerhedsekspert Richard Clayton har netop set nærmere på en massiv mængde spam - eller uønskede e-mail-reklamer – og han kom frem til, at det ikke er helt ubetydeligt, hvilket navn som optræder i ens mailadresse.

Ved at analysere mailtrafikken hos kunderne, der bruger den store britiske mailudbyder Demon Internet, kom sikkerhedseksperten frem til, at personer med navne i begyndelsen af alfabetet har større risiko for spam end dem, der f.eks. hedder zorro@hotmail.com.

Vær varsom med adressen
Årsagen er tilsyneladende, at mange af de virksomheder, som spammer, følger alfabetet fra en ende af.

Ifølge sikkerhedseksperten Clayton fra Cambridge University gætter de på navne i mailadresser, sender løs og håber at ramme rigtigt. Men tilsyneladende drosler spammerne ned for aktiviteten, i takt med at de nærmer sig z.

Richard Clayton skriver på sin akademiske blog »Light Blue Touchpaper«, at netbrugere, der lader deres mail begynde med et a, modtager 35 procent spam blandt deres mails. Bruger man i stedet et fornavn som Zandra, ryger der blot 20 procent spam ind. Selv om mailudbyderen er den samme.

Clayton foreslår, at især folk med et dobbelt a i deres e-mailadresse skifter navn.

Men beskyttelsen har sine begrænsninger – også for zandra@gmail.com. Der er stadig risiko for, at spammere, bondefangere og virusdistributører rammer alle de mennesker, hvis e-mailadresser simpelthen er tilgængelige online.

95 procent af mailbunken, som blev sendt i 2007, var spam ifølge en undersøgelse blandt 50.000 kunder hos firmaet Barracuda Networks, der har speciale i e-mail-tjenester og websikkerhed. Over en milliard mails lå til grund for analysen, og det perfekte værn mod spam var altså ikke udbredt.