Skelsættende amerikansk valggyser. Og vinderen blev...

Valget i Iowa blev en gyser. Den republikanske vinder, tea-party bevægelsens darling, Ted Cruz, tog Trump indenom. Men interessen samlede sig om nummer tre, den republikanske senator Marco Rubio, som fik et helt uventet valg. Og hos demokraterne? Næsten uafgjort.

Ganske vist er interessen for valget i Iowa mere af symbolsk betydning end reelt. For det er langt fra altid, at Iowa stemmer den kandidat, der i november endelig bliver USAs næste præsident, ind på førstepladsen. Faktisk skal man på republikansk side 16 år tilbage i tiden, før staten stemte på den endelige vinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN SNYDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DES MOINES: Valget i Iowa i nat afspejlede på mange måder den kaotiske valgkamp i USA. Hos republikanerne var der intet mindre end tre vindere med Tea-party politikeren Ted Cruz på førstepladsen, mens demokraterne havde dødt løb mellem de to førende kandidater.

Hos republikanerne kom mangemilliardæren Donald Trump kom ind på andenpladsen, selv om han i mange meningsmålinger lå foran Cruz. Det var på den måde et lille nederlag, selv om det lang fra er en katastrofe for ham så tidligt i valgkampen.

Men den helt store overraskelse hos Det Republikanske Parti var senatoren fra Florida, Marco Rubio, der kom ind på tredjepladsen. Han fik så mange stemmer, at det var marginaler, der skilte ham fra Trump. Det var der ingen, der havde troet på forhånd. Det var også en sejrsglad Rubio, der som den første af de tre holdt en tale til sine tilhængere og lovede, at han ville sejre ved det næste primærvalg i New Hampshire den 9. februar.

På demokraternes side var der regulært kaos. Resultatet var her så tæt, at de to spidskandidater Hillary Clinton og Bernie Sanders formentlig vil komme til at dele de delegerede. Med 49,9 procent af stemmerne vandt Clinton så smalt, som det næsten kan lade sig gøre, og faktisk er der så få stemmers forskel mellem de to kandidater, at begge kunne sige, at de havde vundet en sejr. Sanders ved i sin tale at slå på, at han havde indhentet Clinton med mange procentpoint i forhold til meningsmålinger, og Clinton ved at hævde, at hun marginalt ved den første optælling havde fået lidt flere stemmer.

Ganske vist er interessen for valget i Iowa mere af symbolsk betydning end reelt. For det er langt fra altid, at Iowa stemmer den kandidat, der i november endelig bliver USAs næste præsident, ind på førstepladsen. Faktisk skal man på republikansk side 16 år tilbage i tiden, før staten stemte på den endelige vinder.

Det er gået lidt bedre for demokraterne i Iowa, hvor man kun skal otte år tilbage, da den nuværende præsident Barack Obama vandt valget, mens Hillary Clinton dengang  tabte. Men Iowa er den første stat, der stemmer, og derfor er det første gang, at amerikanerne har mulighed for at se, i hvilken retning det går. Valget er en svag retningspil. Intet andet.

Og hvis man skal tolke nattens resultat på den måde, så bliver præsidentvalget i år et valg, hvor USA står med en lang række kandidater fra partiernes yderfløje, som hver for sig klarer sig godt i forhold til de mere etablerede kandidater. Republikanerne har Ted Cruz og Donald Trump. Demokraterne har Bernie Sanders, som har så socialistiske holdninger, at han under nornale omstændigheder ikke ville have mange chancer.

Nu går primærvaget videre til de 49 resterende stater. Valget i New Hampshire ligger kun otte dage fremme i tiden, og det vil det blive særdeles interessant at se, hvordan Sanders, Trump og Rubio klarer sig. Sanders står på demokraternes side stærkt i New Hampshire ikke mindst, fordi det er hans nabostat. Han er senator for den lille delstat Vermont. Trump står også stærkere end i Iowa. Men det store spørgsmål er, hvordan Rubio med den nye selvtillid fra sit gode valgresultat i Iowa vil klare sig.

Ted Cruz var som stærkt troende et sikkert kort for republikanerne i Iowa, hvor troen spiller en stor rolle. Det gør den i mindre grad i New Hampshire, hvor Rubio og Trump vil have bedre chancer. Sanders står til at vinde i denne stat, men det er ikke nogen katastrofe for Hillary Clinton, hvis det skulle ske. Hun har chancen, når valget bevæger sig sydpå, og hvor Sanders socialistiske synspunkter vil være lige totalt fremmed for de fleste mennesker.

Det store spørgsmål er, hvordan Trump vil klare sig. Han har i den grad udfordret det etablerede partisystem, at han ikke har mange venner i Det Republikanske Parti. Men meningsmålingerne har været med ham, og han har stadig chancerne for at vinde partiets endelige kandidatur. Men det lille nederlag i Iowa kan gå hen og blive det vendepunkt, mange havde regnet med ville komme. For Trump er ikke nogen populær kandidat i partiet.

Valget i Iowa blev historisk og skelsættende. Der var mange »vindere«. Og indbyggerne i en af de mindste delstater i USA stemte lige præcis på den måde, som afspejler USA i øjeblikket. Ingen retning, hvor alt er muligt. Også at få outsidere som Sanders, Cruz eller Trump som de endelige præsidentkandidater.