Skavlan i kønskamp

I en analyse af norske talkshow bliver den berømte vært Fredrik Skavlan beskyldt for at have færrest kvindelige gæster. Men nu peger Skavlan på, at tallet er forkert, da det blandt andet inddrager musikere.

Fredrik Skavlan kritiseres for at have få kvinder i sit talkshow, men den norske talkshowvært affærdiger konklusionen. Arkivfoto: Heiko Junge Fold sammen
Læs mere

»Det ser ud, som om man har bestemt sig for en konklusion og derefter forsøgt at forske sig frem til den, så godt det lader sig gøre.«

Sådan lød reaktionen fra den internationalt kendte norske talkshowvært Fredrik Skavlan på en rapport, der angiveligt skulle bevise, at han var blandt de dårligste i norsk TV til at invitere kvindelige gæster.

Rapporten blev fremlagt ved arrangementet Norske Mediedage, som blev afholdt tidligere i maj i den norske by Bergen, og er forfattet af den norske medieforsker Elisabeth Eide. Eide er professor i såvel journalistik som informations- og medievidenskab, og hun erklærede ifølge den norske avis Klassekampen blandt andet, at »kvindelige programledere ser ud til at være bedre til at få kvindelige gæster end mandlige programledere«.

Og i særdeleshed Fredrik Skavlan, der er kendt for at tiltrække gæster som Bill Clinton, Desmond Tutu, Bill Gates og Paul McCartney og en perlerække fra de verdensberømte kendissers superliga, stod for skud.

Kun hver tredje gæst var kvinde

Ifølge rapporten var programmet Lindmo med værten Anne Lindmo i top med 45 procent kvindelige gæster, mens Skavlan lå langt nede på listen med blot 35 procent. Imidlertid var Fredrik Skavlan selv til stede i salen ved præsentationen af rapporten, og han var meget lidt imponeret af forskernes arbejde.

Han indvendte, at forskerne i deres opgørelse ikke gjorde forskel på de gæster, der blev interviewet, og musikerne, som optrådte i programmets musikalske indslag, ligesom de personer, der optræder i meget små segmenter med programmets stuntreporter, blev talt med på lige fod med de »rigtige« gæster, der figurerer i længere interview.

Tværtimod fortalte Skavlan, at programmet ifølge egne opgørelser har en kønsfordeling, der ligger ganske tæt på det topplacerede Lindmo, nemlig 44 procent kvindelige gæster.

Tallene vil blive gennemgået nøje

Ifølge Fredrik Skavlan skader de forkerte tal forsøget på at synliggøre det, som han kaldte fraværet af kvinder i offentligheden.

»Selv om jeg har en kvindelig producent, kvindelig redaktør og en overvægt af kvinder i redaktionen, tror jeg først og fremmest, at det er en bevidst strategisk satsning, som har givet os bedre balance end mange andre. Vi leger ganske enkelt lidt mere,« siger han til Klassekampen.

Forfatterne til rapporten har nu taget dele af Skavlans kritik til sig og vil derfor gennemgå tallene nøje for at sikre, at de bliver korrekt opgjort i værket »Etter bedste kjønn«, som belyser forholdet mellem køn og journalistik i Norge og forventes at udkomme inden jul.

Også i Danmark raser debatten om kønsfordelingen i kulturlivet. Dagbladet Politiken har de seneste dage gennemgået fordelingen af danske anmeldelser og er kommet frem til, at selv om de fleste læsere er kvinder, er der en overvægt af mandlige anmeldere på dagbladene.