Skarp kritik af terrorchef

Storbritanniens øverste politichef slap fri, men hans øverste terrorchef fik voldsom kritik for forsøg på at vildlede offentligheden i sagen om den 27-årige brasilianske Jean Charles de Menezes, der blev skudt af britiske betjente.

LONDON: 7. juli 2005. Stemningen i London var febrilsk og tæt på panik. Inden for to uger var den britiske hovedstad udsat for to terrorangreb og fire formodede terrorister var stadig på fri fod, mens Scotland Yard var i færd med den mest omfattende menneskejagt i nyere tid.

Det var oplysninger, den 27-årige brasilianske Jean Charles de Menezes havde hørt på radionyhederne den morgen, inden han begav sig på vej til arbejde. Men han havde formentlig aldrig forestillet sig, at det skulle komme til at koste hans liv. Betjente, der overvågede den bygning, hvor han boede, forvekslede de Menezes med en eftersøgt terrormistænkt. Da de Menezes begav sig ned i undergrundssystemet for at tage toget på arbejde, blev hans skæbne beseglet. I et forsøg på at stoppe hvad de mente var et nyt selvmordsbombeangreb, sigtede betjentene på den 27-årige og dræbte ham med syv skud i hovedet. Han var død på stedet.

Politiet udspredte rygter
Allerede samme dag begyndte politiets efterforskere at få en stærk mistanke om, at Jean Charles ikke var eftersøgt terrorist. Hans mobiltelefon indeholdt sydamerikanske navne, hans kørekort og en skatteseddel, han havde med sig, viste i stedet, at han var en uskadelig besøgende i Storbritannien uden andre intentioner end at tage toget.

Det var imidlertid ikke den historie, politiet viderebragte til offentligheden. Rygterne svirrede i stedet om, at den brasilianske statsborger havde været iført en stor jakke med ledninger stikkende ud, at politiet havde bedt ham standse op men ikke havde adlydt, og da politikommissær Ian Blair senere på dagen holdt pressekonference, sagde han, at skudepisoden var direkte forbundet med den igangværende terrorefterforskning. På det tidspunkt havde hans underordnede formentlig en mere end stærk mistanke om, at det ikke var tilfældet og i stedet for at oplyse, at der var tale om en tragisk fejltagelse, var den officielle linje stadig at understrege, at der formentlig var terror indblandet i episoden.

Skuffelse i familien
Det er dette forløb sammen med ønsket om at understrege, at den 27-årige ikke havde gjort den mindstes fejl, der fik Jean Charles de Menezes familie til at klage til den uafhængige britiske politikommission IPCC over Ian Blairs opførsel.

I går konkluderede kommissionen, at de Menezes ikke havde været iført en stor jakke og ikke var blevet bedt om at stoppe, og at der var alvorlige fejl i Scotland Yards kommunikation.

IPCC godtog, at Ian Blair ikke var blevet oplyst om, at der var tale om en uskyldig mand, da han holdt sit pressemøde og først fik den oplysning dagen efter. Den kritiserede hans næstkommanderende, terrorchef Andy Hayman, for ikke at have viderebragt de dårlige nyheder så hurtigt som muligt og anbefalede, at der skulle rejses en disciplinær sag på grund af nøleri og miskommunikation.

En talskvinde for Jean Charles de Menezes-familien sagde i går, at de var skuffede over, at Ian Blair tilsyneladende var sluppet for at stå til ansvar: »Det er helt uantageligt, at han ikke er blevet informeret om en sag, hvor der er løsnet skud og nogen er død, men selv om man så antager det er tilfældet, er det i sig selv chokerende, at han ikke har forsøgt at holde sig informeret,« sagde hun.

Ian Blair sagde i går, at han bakker sin terrorchef op.