Skandaleramt præsident måske klar til at gå af

For første gang har Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, antydet, at hun er villig til at træde tilbage. Det sker efter store folkelige protester og beskyldninger om korruption og magtmisbrug. Modstandere mener, at der er tale om et trick.

Sydkoreas præsiden, Park Geun-hye bøjer hovedet for parlamentets vilje, siger hun. Men modstandere mener, at det er en snedig plan for at undgå et mistillidsvotum. Fold sammen
Læs mere
Foto: YONHAP

Tre gange inden for en måned har Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, talt til nationen i direkte tv-transmissioner.

Årsagen er, at hun er sat i forbindelse med en kontroversiel korruptionsskandale, hvor hovedpersonen hendes nære veninde, Choi Soon-sil.

Sydkoreansk politi anklager Choi Soon-sil for at udnytte sit venskab med præsidenten til at afpresse enorme summer fra store virksomheder. Samtidig er det kommet frem, at veninden har haft adgang til dybt fortrolige regeringsdokumenter og fungeret som en slags hemmelig rådgiver for Park Geun-hye uden at være ansat.

De to kvinder lærte hinanden at kende gennem Choi Soon-sils nu afdøde far, Choi Tae-min, der var stifter af den religiøse sekt Det Evige Livs Kirke. Han tog kontakt til den unge Park Geun-hye efter at hendes mor var blevet myrdet ved et attentat. Den hellige mand kunne tale med de døde, og Park Geun-hyes mor havde bedt ham om hjælp, forklarede han i et brev, der blev begyndelsen på et mangeårigt tæt venskab, der varede frem til Choi Tae-mins død.

Sagen har vakt stor folkelig vrede og ført til omfattende demonstrationer med flere hundrede tusinde deltagere. Tidligere har præsident Park blankt afvist at trække sig, men i tirsdagens tv-tale åbnede hun op for muligheden.

Hun lod forstå, at hun er villig til at træde tilbage, hvis medlemmerne af landets parlament kan finde en passende løsning. Det vil ske »når parlamentarikerne fremlægge en måder til at overføre magten på, der minimerer enhver form for magttomrum og kaos i regeringsførelsen«, udtalte hun.

Den lidt kryptiske formulering blev med det samme mødt af kritik fra den sydkoreanske opposition.

»Hun sender bolden videre til parlamentet, selvom hun simpelthen bare kunne træde tilbage,« siger Park Kwang-on fra Sydkoreas største oppositionsparti til nyhedsbureauet Reuters.

Han kalder præsidentens forslag for et trick udført for at undgå at blive afsat ved et mistillidsvotum.

Parlamentet skulle på fredag have diskuteret muligheden for et mistillidsvotum. Selv nogle af parlamentarikerne fra præsidentens eget parti har givet udtryk for, at de har mistet tilliden til Park Geun-hye.

I sin tale understregede præsidenten endnu engang, at hun ikke har gjort noget forkert og ikke har beriget sig selv.

Så længe hun er præsident, kan Park Geun-hye ifølge sydkoreansk lovgivning ikke retsforfølges. Men hun kan godt indgå i en politiundersøgelse.

Sidste uge viste en meningsmåling lavet af Gallup, at kun fire procent af de adspurgte sydkoreanere var tilfredse med deres præsident. Det er den laveste opbakning en sydkoreansk præsident har haft, siden Gallup startede med at foretage den type målinger tilbage i 1988.

93 procent af de adspurgte var decideret utilfredse med den måde, Park Geun-hye har håndteret embedet på.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina