Skandaleramt ministers afsked afblæser nyvalg i Irland

Frances Fitzgerald, som var Irlands vicepremierminister og erhvervsminister, er trådt tilbage.

Fitzgerald var justitsminister indtil i sommer, da hun blev erhvervsminister. Sagen, der bragte regeringen i fare, går tilbage til hendes tid som justitsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLODAGH KILCOYNE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Irlands vicepremierminister, Frances Fitzgerald, som har været centrum for en regeringskrise, træder tilbage.

Hun er trådt tilbage for at undgå "et uvelkomment og potentielt destabiliserende" nyvalg, siger hun til den britiske tv-station Sky News.

Fitzgerald kom under pres på grund af sin håndtering af en skandale i politiet.

Sagen, der har bragt regeringen i fare, går tilbage til hendes tid som justitsminister. Hun har været erhvervsminister siden i sommer.

Tidligere kom det frem, Irlands premierminister, Leo Varadkar, allerede havde videreformidlet til oppositionen, at Fitzgerald trak sig.

Irish Times rapporterede, at Varadkar havde ringet til det konservative oppositionsparti Fianna Fáils formand, Michael Martin, og informeret ham om Fitzgeralds afsked.

Regeringen holdt krisemøder med oppositionen tirsdag formiddag for at undgå et nyvalg.

En tillidsafstemning i parlamentet skulle være afholdt tirsdag aften, hvis ikke vicepremierministeren havde trukket sig.

Oppositionen siger oven på nyheden om Fitzgeralds afsked, at man regner et nyvalg for afværget.

Fianna Fáil har i mange år været politisk modstander af Fine Gael, som udgør størstedelen af den irske mindretalsregering. Resten er løsgængere.

Presset på Fitzgerald voksede betydeligt mandag, da flere dokumenter om hendes omstridte håndtering af en whistleblowerskandale i den irske politistyrke, Garda, blev offentliggjort.

Sagen bunder i nogle e-mails, som Fitzgerald fik tilsendt i 2015 om politiets magtstrategi mod whistlebloweren betjent Maurice McCabe.

Blandt andet afslører en e-mail ifølge det britiske nyhedsbureau Press Association, at Garda forsøgte at miskreditere whistlebloweren, som påstod, at der foregik korruption i politistyrken.

Frances Fitzgerald har gentagne gange sagt, at hun ikke husker indholdet af denne e-mail. Nye dokumenter afslører dog, at en afdeling under justitsministeriet dengang skrev, at "ministeren har noteret e-mailen".

Et valg i Irland havde været uheldigt, da landet lige nu arbejder hårdt for at beholde de åbne grænser til Storbritannien efter sidstnævntes farvel til EU.

Mange mener, at konflikten i Nordirland vil bryde ud igen, hvis grænserne lukkes.