Skandale fælder tysk undervisningsminister

Endnu en skandalesag fælder en tysk minister i Angela Merkels regering. Nu går undervisningsministeren på grund af plagiat i sin doktordisputats.

Undervisningsminister Annette Schavan og kansler Angela Merkel ved pressemødet lørdag, hvor undervisningsministeren meddelte sin afgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TYSKLAND: Den tyske undervisningsminister, Annette Schavan, er trådt tilbage efter anklager om, at hun har fusket med sin doktordisputats, som for fire dage tid siden blev annulleret af universitetet i Düsseldorf, skriver Reuters.

For et års tid siden kom det frem, at Annette Schavan havde plagieret andres arbejde uden i tilstrækkelig grad at have angivet kilderne, da hun i 1980 skrev sin afhandling.

Undervisningsministeren har tidligere erkendt, at hun har »sjusket« med afhandlingen, men hun nægter at have gjort noget forkert med vilje og har truet med at sagsøge universitetet.

Ministerens exit er også et slag for forbundskansler Angela Merkel. Hun skal ud i en benhård valgkamp for at vinde en tredje runde i kanslerstolen, og Annette Schavan har været en af hendes mest trofaste partistøtter i CDU.

Det er dog ikke første gang, at Angela Merkels regering er blevet ramt af skandale med en ministers doktorafhandling og senere exit.

Det samme skete i 2011, hvor forsvarsminister Karl Theoodor zu Guttenberg også blev frataget sin doktortitel og skabte stort postyr i CDU.

Dengang betegnede Annette Schavan - ironisk nok - forsvarsministerens handlemåde som »skamfuld«.

I 2009 måtte en anden af Angela Merkels forsvarsministre, Franz Josef Jung, træde ud af regeringen, fordi han blev holdt ansvarlig for at have misinformeret Forbundsdagen om tabstal i forbindelse med et luftangreb mod to tankbiler i Afghanistan, som tyske tropper havde givet ordre til.

Ifølge Franz Josef Jungs forklaring til Forbundsdagen havde der ikke været civile tab. Sandheden var dog, at 142 personer blev dræbt - heraf mellem 30 og 40 civile.

Mest prominent var imidlertid forbundspræsident Christian Wulffs tilbagetræden i 2012. Han gik af efter anklager om korruption.

En af anklagerne handlede om et lån til en halv milliard euro, som han fik fra en ven til at købe et hus.