Skal politiet kunne hacke sig ind på telefoner? I Sverige kan dette snart blive lovligt

På torsdag ventes Riksdagen at godkende et nyt lovforslag, som tillader politiet at bruge malware til at hacke sig ind på mistænkte personers telefoner. Forslaget bliver mødt med hård kritik.

Det skal være nemmere for Sveriges politi at få adgang til det krypterede indhold, som mistænkte kriminelle kan tænktes at gemme på telefoner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arun Sankar/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krypterede beskedtjenester som WhatsApp, Telegram og Signal har gjort det muligt for internetbrugere at kommunikere med hinanden, uden at andre kan læse med.

Det siger næsten sig selv, at beskedtjenesterne på den baggrund har opnået en vis popularitet i kriminelle miljøer.

Beskedtjenesterne bliver mange gange anvendt til at planlægge forbrydelser eller handle med stoffer, og derfor skal det nu være nemmere for Sveriges politi at få adgang til det krypterede indhold. Det skriver Sveriges Radio.

På torsdag ventes Riksdagen at vedtage et lovforslag, som tillader politiet at installere malware – i princippet et lille program – på mistænkte personers telefoner. På den måde vil politiet kunne hacke sig ind og læse beskeder, der bliver sendt til og fra telefonen.

Med malware som for eksempel en trojansk hest kan politiet få adgang til alt på telefonen: krypterede beskeder, kodeord, billeder, videofiler, apps, browserhistorik med mere.

Tiltaget, der ventes at koste omtrent 71 millioner kroner om året, får ifølge Sveriges Radio hård kritik, allerede inden det er blevet vedtaget.

Ifølge lovforslaget må politiet kun benytte sig af den hemmelige malware, såfremt politiet har mistanke om en grov forbrydelse. Personen, politiet overvåger, behøver dog ikke være mistænkt – det kan også være en person, som politiet forventer, at den mistænkte vil tage kontakt til.

Ifølge Mia Edwall Insulander, generalsekretær for Sveriges advokatsamfund, er tiltaget alt for vidtgående:

»Vi har ret til et privatliv og at være i fred for statens kontrol,« siger hun til Sveriges Radio.

Indenrigsminister Mikael Damberg mener dog, at tiltaget kan vise sig at blive et nyttigt værktøj for politiet, og han vurderer, at det kan føre til flere domme.