Skal man give hånd til fjenden?

I den diplomatiske kamp om Ukraine er der forskellige opfattelser af, hvem man skal forhandle med, og hvem man skal give hånd.

Håndtryk er mange ting. Her det den tyske oberst, Axel Schneider, som under sit ukrainske fangenskab giver sin fangevogter, den selvudråbte borgmester i Slavjansk, Vjatjeslav Ponomarjov, hånden – om end med en noget stram mine. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Oberst Axel Schneider så forståeligt nok utilpas ud, da han gav sin fangevogter Vjatjeslav Ponomarjov hånden. Den tyske officer var ét af de gidsler, som i en uge blev holdt fanget af en østukrainsk milits i byen Slavjansk, og da byens »borgmester« ville vise ham frem på en pressekonference, spillede Axel Schneider med. Fangerne var gæster, sagde Axel Schneider og gav altså også Vjatjeslav Ponomarjov hånden for rullende kameraer.

Det var en uværdig forestilling, lød kritikken efterfølgende fra den tyske politiker Peter Gauweiler fra Bayerns konservative CSU. »Hele seancen giver også et dårligt indtryk af det tyske forsvar,« sagde han til ugemagasinet Spiegel.

Siden er kritikken regnet ned over sydtyskeren.»I en sådan situation er det rigtigt at gøre alt, hvad der virker deeskalerende. Det ved soldaterne, der er trænet til kritiske situationer. Oberst Schneider har handlet klogt under et stort pres,« sagde forsvarsminister Ursula von der Leyen til avisen Süddeutsche Zeitung.

Mens mange altså er enige om, at Axel Schneider gjorde det eneste mulige i en farlig situation, så er netop spørgsmålet om, hvem man skal møde, give hånd til og forhandle med et centralt stridspunkt i Ukraine. For blåstempler man dermed sin modstander? Eller forholder man sig bare til virkeligheden?

Den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier forsøger at samle den russiske og den ukrainske udenrigsminister omkring et bord til en ny Genève-konference. Tysk diplomatisk tradition lægger vægt på dialog – også mellem modstandere. Den russiske præsident, Vladimir Putin, kræver, at oprørerne i Østukraine skal være repræsenteret omkring bordet, og han forsøger at indrullere Tysklands kansler, Angela Merkel, som en allieret.

Vurderingen af, hvad der ligger af symbolik i et møde, et håndtryk, en plads om et forhandlingsbord varierer. De vestlige stormagter ekskluderede Rusland fra G8. Ikke mindst i USA udlægges et håndtryk ofte som en form for blåstempling. Barack Obama fik hård kritik af republikanere, da han sidste år gav Cubas præsident Raul Castro hånden under en mindehøjtidelighed for Nelson Mandela. Frank-Walter Steinmeier havde forinden advaret mod at smide Rusland ud og lukke én af de få tilbageværende kanaler til den russiske ledelse. I Ukraine-krisen har den ellers upåagtede sikkerhedsorganisation OSCE fået en diplomatisk nøglerolle. Her er Rusland medlem.

Den franske præsident, François Hollande, inviterede i denne uge Vladimir Putin til Normandiet 6. juni for at højtideligholde D-dag, der vendte krigslykken under Anden Verdenskrig. Putin sagde straks ja, og fra Kreml lyder det, at der er planlagt bilaterale møder i kanten af seancen. Angela Merkel betegnede det som »en god nyhed«, at Putin dukker op trods konflikten.

USA har gentagne gange truet Rusland med international »isolation«, og Barack Obama har ingen planer om at mødes med Vladimir Putin i Normandiet, lod en amerikansk talsmand forstå. Dagen handler om landgangen for 70 år siden og ikke om Putin, sagde Josh Earnest ifølge Süddeutsche Zeitung. Men hvad gør Barack Obama, hvis Vladimir Putin kommer imod ham med fremstrakt hånd?