Skal Islamisk Stat nu nøjes med en emir?

Manden, der gjorde Islamisk Stat til verdens mest frygtede terrororganisation, er ifølge flere mellemøstlige medier bekræftet død. Men har IS en arvtager?

RB, 11-07-2017, kl. 14.26: Syrisk overvågningsgruppe: IS-leder er dræbt Baghdadi, der blev leder af Islamisk Stat i 2010, bliver bekræftet dræbt af højtstående IS-medlem. (FILES) This file photo shows an image grab taken from a propaganda video released by al-Furqan Media on July 5, 2014 allegedly showing the leader of the Islamic State (IS) jihadist group, Abu Bakr al-Baghdadi, aka Caliph Ibrahim, leading prayers next to machine guns with Muslim worshippers behind him, whose picture was blurred from the source, at a mosque in the militant-held northern Iraqi city of Mosul. The Syrian Observatory for Human Rights war monitor said on July 11, 2017, it had information from top Islamic State group leaders confirming the death of the jihadist organisation's chief Abu Bakr al-Baghdadi. / AFP PHOTO / AL-FURQAN MEDIA / HO Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: »Vi kan ikke bekræfte denne rapport, men håber den er sand«

Sådan lyder det amerikanske militærs Centrale Kommandos svar på flere mellemøstlige mediers meldinger om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis død, til CBS News.

Krigen raser i området omkring den syriske by Raqqa, hvor Abu Bakr al-Baghdadi angiveligt er blevet dræbt i et luftangreb for mere end en måned siden. Og netop på grund af de heftige kampe omkring byen, er det umuligt at indsamle dna eller andet bevismateriale, der kan bekræfte IS-lederens død.

Men det russiske forsvarsministeriums melding i juni om, at man »næsten« er sikker på, at al-Baghdadi døde i et luftangreb i slutningen af maj 2017, bekræftes nu af to forskellige mellemøstlige kilder. De citerer topfolk i terrororganisationen for at bekræfte, at IS-kaliffen - verdens mest eftersøgte terrorist - nu er historie.

Det irakiske medie al-Sumaria var det første medie til at bringe nyheden. Ifølge al-Sumaria har Islamisk Stat selv bekræftet al-Baghdadis død i form af en kort erklæring i det irakiske by Tal Afar, der stadig kontrolleres af Islamisk Stat.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der har sit sæde i London, udtaler til Reuters, at to ledende kilder i Islamisk Stat har bekræftet, at terrororganisationen ikke længere har en kalif.

Og det kan være forklaringen på, at ingen har hørt noget som helst fra kaliffen i det hidtil allersværeste tid for Islamisk Stat, der netop har mistet grebet om Mosul og er ved at lide samme skæbne i Raqqa.
Ifølge den arabiske korrespondent Jenan Moussa, der har interviewet IS-fanger hos kurderne i det nordlige Syrien på det seneste, er der udbredt vrede over al-Baghdadis tavshed.

»Jihadisterne er meget vrede over al-Baghdadis tavshed. Vi forventede at høre ham under angrebene på Mosul og Raqqa. En leder skal tale når situationen er anspændt,« citerer Jenan Moussa en IS-jihadist for at sige via Twitter.

Og måske ville al-Baghdadi gerne have givet jihadisterne en motiverende indsprøjtning i en dundertale mod de vantro. Men i stedet led han måske samme skæbne som Islamisk Stats propagandaminister Muhammed al-Adnani, der pludselig blev gjort tavs, da et missil ramte ham i august 2016.

“Det er vanskeligt at sige om meldingerne er korrekte, skriver den canadiske terrorforsker Amarnath Amarasingam til Berlingske i en besked.
Han er af den opfattelse, at Islamisk Stat både vil overleve tabet af Mosul og Raqqa, og endda også kaliffens død. Som forsker har han interviewet en række IS-jihadister, og det, der optager ham mest lige nu er om Islamisk Stat overhovedet har forberedt sig på, hvad der skal ske efter kaliffens død.

»Ifølge nogle af de jihadister og IS-sympatisører jeg har talt med, er de overbeviste om, at en ny kalif vil blive udnævnt af det såkaldte shura-råd. Men andre mener, at hvis de ikke kan finde nogen, der lever op til de teologiske krav kalifposten kræver, så vil de i mellemtiden udnævne en emir. Det er vanskeligt at vide, hvad der vil ske, men en ting er sikker, IS vil finde en erstatning og komme videre,« skriver han.

Abu Bakr al-Baghdadi, der blev født i Irak i 1971, levede op til kalif-kravene. Han stammer fra profeten Muhammeds egen familie, og er uddannet i islamisk teologi. Da han stod frem som kalif, kontrollerede IS også landområder, hvilket er påkrævet for at regere som kalif. Og i modsætning til flere af IS-ledelsens andre medlemmer, har han ingen fortid i den tidligere irakiske diktator Saddam Husseins Baath-parti. Det eneste kontroversielle ved al-Baghdadi i Islamisk Stats terminologi er, at han som ung siges at have været en habil fodboldspiller.

Ifølge Reuters har to af de førende kandidater i kapløbet om at overtage ledelsen af IS ikke de samme kvalifikationer som al-Baghdadi.
Reuters citerer eksperter for at sige, at de to kandidater Iyad al-Obaidi og Ayad al-Jumaili allerhøjest vil kunne blive emirer, og altså ikke kaliffer.

Iyad al-Obaidi, der er omkring 50 år, er på nuværende tidspunkt Islamisk Stats krigsminister, og Ayad al-Jumaili, der menes at være et par år ældre end al-Baghdadi, er chef for Islamisk Stats efterretningstjeneste. Begge har en fortid i Saddam Husseins hær, men efter den amerikanske invasion af Irak i 2003, sluttede de sig til de sunnimuslimske jihadgrupper. Islamisk Stat er et direkte resultat af disse sunnigruppers udvikling. Først var de en del af al-Qaeda, men under Abu Musaab al-Zarqawis ledelse skete der et brud med al-Qaeda, og han oprettede Islamisk Stat som organisation. I 2013 var det Abu Bakr al-Baghdadi, der gjorde IS til den mest magtfulde internationale terrororganisation ved at gøre IS til en del af krigen i Syrien. Herfra begyndte IS at erobre landområder på størrelse med Storbritannien i Irak og Syrien. Og efter erobringerne kulminerede med indtagelsen af Mosul i 2014, har IS spredt sit netværk til Europa, USA, Yemen, Afghanistan, Filippinerne, Nigeria, Egypten og en række andre lande.

Ifølge Hisham al-Hashimi, der er rådgiver for en række mellemøstlige regeringer om Islamisk Stat, bliver det enten Jumaili eller Obaidi, der får posten som IS-leder efter al-Baghdadi.

De har, ifølge Reuters, været Baghdadis topfolk siden luftangreb dræbte den daværende viceleder Abu Ali al-Anbari, den tjetjenske krigsminister Abu Omar al-Shishani og den syriske chefpropagandist Abu Muhammed al-Adnani.

»Jumaili anerkender Obaidis højere rang, men det kan blive hvem som helst af de to, der overtager for al-Baghdadi,« siger Hisham al-Hashimi til Reuters.

Ifølge en kilde med tilknytning til Islamisk Stat, der udtaler sig til Berlingske på betingelse af anonymitet, er Islamisk Stat meget velorganiseret og derfor også forberedt på al-Baghdadis død.
Men denne kilde har svært ved at se en af de to navngivne irakere løfte Islamisk Stat videre som frontfigurer. Netop fordi de er kommet til Islamisk Stat fra Saddam Husseins hær, og ikke fra det samme teologiske univers, der formede al-Baghdadi.

Officerer fra Saddam Husseins tidligere hær udgør en stor og vigtig del af Islamisk Stats mandskab. Som sunnimuslimer deler de islamisternes fjendskab til Iraks regering i Bagdad, shiamuslimer og den vestlige koalition. Og deres deres erfaring, blandt andet fra Saddam Husseins efterretningstjeneste og det irakiske militær, har fra starten været med til at gøre Islamisk Stat til en farligere og mere professionel terrororganisation.

I sit svar til CBS News omkring al-Baghdadis mulige død, giver USAs Centrale Kommando Islamisk Stat en trussel, forklædt som et godt råd, med på vejen.

»Vi opfordrer på det stærkeste Islamisk Stat til at implementere en stærk kæde af arvtagere. De vil få brug for det«