Skal du på skiferie? Hvad med at tage til Grækenland?

Turistindtægterne er faldet i Grækenland, for stort set alle nationaliteter, bortset fra russere. Men et overraskende sted det går forrygende for turismen er på de græske skiløjper.

Høj sol, hvid sne og happy hour synes at være en cocktail, der kan sætte fart i den skrantende græske turisme. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Happy hour, snedækkede pister, bikini og tzatziki er formentlig ikke ord, som de fleste danskere kan se anvendt i samme sætning. Men skiferier er blevet en succes i det nordlige Grækenland, selvom turisterne generelt bruger færre penge på de traditionelle badeferier på de græske øer.

Skiløberen suser ned ad den sorte piste, de majestætiske bjerge er dækket af en tung, hvid dyne. Hun foretager en elegant opbremsning i sneen, vender næsen i retning af cafeen her midtvejs på pisten – og får serveret tzatziki og ouzo til tonerne fra traditionel, græsk bouzoukia.

Det lyder muligvis mest af alt som en syret drøm, for når det kommer til en sviptur på ski, tænker de fleste danskere formentlig Sverige, Norge, Schweiz, Frankrig og en række andre lande, før de tænker Grækenland. Men faktisk er skiferier i Grækenland et hit.

Januar viste de værste tal for græske turismeindtægter de seneste tre år. Både franskmænd, tyskere, amerikanere, briter og stort set alle andre nationaliteter har brugt markant færre penge i Grækenland i 2016 end i 2015. Dog med undtagelse af russere, som stadig bruger større summer på de græske sandstrande. Grækenland og Rusland har historisk haft stærke kulturelle, religiøse og politiske bånd. Og nu – mere end nogensinde – identificerer grækerne sig med russerne, idet mange grækere føler sig svigtet af EU under den økonomisk krise.

Grundene til turisternes manglende købelyst er blandt andet høje skatter på varer i turist­butikkerne og stigende priser på mad og drikke i restauranter. Men selvom turisterne bruger færre penge – rejser flere og flere turister faktisk til Grækenland – og altså også til græsk happy hour efter en tur på den sorte løjpe.

For på pisterne går det tilsyneladende forrygende. Turister boltrer sig i sneen i det nordlige Grækenland, og kombinationen af blød forårssne, der skulle være den bedste sne at suse ned ad, høj sol og varm luft har vist sig at være en nøgle til succes.

Sneen i det nordlige Grækenland ligger tungt i januar og februar, mens temperaturerne normalt beslutter sig for, at det skal være sommer fra marts. Skisæsonen fortsætter dog helt frem til maj, så det er i princippet muligt at pakke en sammensat kuffert med såvel skibriller som bikini, så der er til en tur på pisterne såvel som en tur ud i solen og de 25 graders varme.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Grækenland

Denne artikel er blevet opdateret, da der oprindeligt stod, at turisterne flygter fra Grækenland. Dette er ikke korrekt. Flere turister kommer stadig til Grækenland, men i følge Bank of Greece, BoG, bruger turisterne væsentligt færre penge end tidligere. Tallene viser, at turisterne i gennemsnit brugte 11,3 procent færre penge i 2016 sammenlignet med 2015. Faldet i turistindtægter i hele 2016 sammenlignet med 2015 er 6,4 procent.