Skal det være forbudt at kalde grøntsagsbøffen en bøf?

Den tyske fødevareminister vil forbyde kødnavne til vegetariske retter, fordi det vildleder forbrugerne.

Stod det til den tyske landbrugsminister, var dette ikke et billede af kartoffelfrikadeller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Der er kød i en karrypølse, og en frikadelle er ikke en grøntsag.

Tysklands minister for landbrug og ernæring siger nu »Genug!«. Han vil forbyde fødevareproducenter at bruge betegnelser på kødretter til deres vegetariske og veganske produkter, skriver den tyske avis Bild.

Landbrugs- og ernæringsminister Christian Schmidt (CSU) har set sig gal på betegnelser som vegetarisk schnitzel og vegansk karrypølse, som han kalder »komplet vildledende og kun egnet til at skabe forvirring hos forbrugeren«.

Fødevareproducenterne burde ifølge ministeren ikke have lov til at »lade, som om deres pseudo-kødretter har noget som helst med kød at gøre«. I stedet må producenterne selv finde på bedre navne til deres vegetariske retter, siger Schmidt i et længere interview, hvor han også kræver mere kød på bordet i skolekantiner og andre offentlige insitutioner, hvor den grønne bølge efter hans mening har taget overhånd.

Han bakkes op af sit parti CDU i den landbrugs-tunge delstat Niedersachsen, som også kræver forbud mod at bruge betegnelser som pølse, schnitzel og frikadelle om produkter uden kød.

Den 59-årige Christian Schmidt blev i 2014 udnævnt til minister for landbrug og ernæring i Merkel-regeringen og han holder fast på, at »hvis det står udenpå, skal det være i varen«. Det er i fin tråd med den lovgivning om markedsføring af fødevarer, som følges i hele EU, også i Danmark.

Schmidt har tidligere på året henvendt sig til EU-kommissær for fødevaresikkerhed og sundhed, Vytenis Andriukaitis, med krav om en særlig mærkning af vegetariske og veganske produkter.

Mærkningen ville gøre det nemmere for veganere og vegetarer at orientere sig i udbuddet af fødevarer, skrev dengang avisen Die Welt. Og så vidt kan der sikkert skabes enighed mellem den tyske landbrugsminister og den  litauiske EU-kommissær, der oprindelig er uddannet historiker og hjertekirurg.

Det bliver dog næppe officiel EU-politik at forbyde selleribøffer og nøddefrikadeller.