Skal Christian Eriksen og danske roligans til Iran under VM i fodbold i 2022?

Midt under den verserende internationale krise om Iran overvejer VM-arrangøren Qatar at involvere præstestyret i værtskabet. Ingen andre naboer vil hjælpe ørkenstaten, der mangler plads og tid inden VM i 2022

FBL-WC-2018-ASIA-QUALIFIER-QAT-IRN
I marts 2018 spillede Iran fodboldkampslandskamp i Qatar. Qatar har værtskabet for VM i fodbold i 2022. Mandag erklærede arrangørerne, at det kan blive nødvendigt at bede Iran om at hjælpe med f.eks. at huse nogle af VM-holdene. Fold sammen
Læs mere
Foto: KARIM JAAFAR / AFP / scanpix

I forvejen er VM i fodbold i Qatar særdeles omdiskuteret blandt fodboldfans. For hvordan kan fodbold kombineres med ekstrem ørkenhede og juleforberedelser, når turneringen for første gang skal afvikles i november og december? Dertil kommer anklager om, at ørkenstaten i 2010 brugte ufine tricks for at udkonkurrere andre værtsnationer. Nu overvejer Qatar ifølge det franske nyhedsbureau AFP også at involvere Iran i VM-værtskabet.

Det kniber med plads – og tid

Om godt fire år skal VM i Qatar fløjtes i gang. Ørkenstaten fik tildelt VM i december 2010. Men det kniber gevaldigt med pladsen og tidsplanen i den 11.000 kvadratkilometer store stat.

Ifølge ugemagasinet The Economist havde Qatar lovet at opføre 100.000 hotelværelser i 2022, men p.t har landet svært ved at nå bare 45.000.

Tilsvarende er det kun otte ud af de 12 lovede fodboldstadions, der står klar. Internationale medier har berettet om, at blandt andet gæstearbejdere fra Nepal er døde under slavelignende vilkår på byggepladserne.

»Del af den operationelle plan«

Mandag meddelte chefen for landets VM-forberedelser, Hassan Al Tawadi, at Qatar nu overvejer at indkvartere nogle af VM-holdene i Iran:

»Det er en del af vores operationelle plan, men selvfølgelig kan det kun ske sammen med det internationale fodboldforbund, FIFA.«

Chefarrangøren understregede også, at beslutningen først vil blive taget på et senere tidspunkt. Der vil i givet fald være alkoholforbud på hoteller i Iran.

FIFAs præsident, Gianni Infantino (længst til højre), var tidligere på ugen i Iran, hvor han overrakte trofæet til vinderen af AFC Champion League finalen på Azadi Stadion i Teheran. Infantino har luftet ideen om, at der skal 48 hold med til VM i Qatar. Det vil i givet fald udløse et akut pladsproblem hos værterne i Qatar. Fold sammen
Læs mere
Foto: ATTA KENARE / AFP / scanpix.

Sanktioner mod Iran

Overvejelserne kommer på et tidspunkt, hvor USA efter opsigelsen af atomaftalen netop har udvidet sanktionerne over for Iran.

Dertil kommer, at præstestyret er under hård beskydning efter, at den iranske efterretningstjeneste planlagde et attentat på dansk jord.

Den 19.  november mødes EUs udenrigsministre for at diskutere en mulig skærpelse af EUs sanktioner over for Iran. Landene vil dog ikke følge USA og opsige atomaftalen.

Risikerer Christian Eriksen og de andre herrelandsholdsspillere at blive indlogeret i Iran, hvis Danmark kvalificerer sig til VM i Qatar i 2022? Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau / scanpix.

Ingen nabohjælp

VM i fodbold er en mammutbegivenhed. Ved VM i Tyskland i 2006 deltog ca. to mio. fans. Oprindeligt var det tanken, at Qatar skulle trække på lande i naboregionen. Blandt andet havde De Forenede Arabiske Emirater tilbudt at afholde nogle kampe.

I juni 2017 kappede Saudi-Arabien, Bahrain, de Forenede Arabiske Emirater, Egypten og en række andre lande imidlertid de diplomatiske bånd til Qatar. Udover handelsblokade indførte landene også et indrejseforbud til ørkenstaten.

Aktionen skyldes, at landene anklager Qatar for at have nære relationer til Iran og for at støtte ekstremistiske grupper økonomisk, hvilket Qatar afviser. Under blokaden får Qatar hjælp fra Iran.

Under VM i fodbold i Tyskland deltog ca to millioner fans. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP / scanpix.

VM med vokseværk

Qatars kvaler forstørres af, at FIFAs præsident, Gianni Infantino, har luftet tanken om, at der skal endnu flere hold med til VM. Konkret er der blevet iværksat et såkaldt »feasibility study« om, hvorvidt VM kan udvides fra 32 til 48 hold.

Alle forberedelser er imidlertid lagt an på 32 hold. De internationale fodboldklubber har meddelt, at de ikke kan acceptere, at turneringen varer længere end 28 dage. Hvis VM udvides, skal der ikke alene spilles i andre lande; der skal også i perioder afvikles seks kampe om dagen.

Allerede i sidste måned spurgte FIFA-præsidenten emiren i Qatar, om landet kunne trække på nabolande.

Beslutningen om en evt. udvidelse af turneringen skal tages af FIFA i marts 2019. Det er allerede besluttet, at der ved VM i USA, Canada og Mexico i 2026 skal 48 hold med.

Under et besøg i Doha, Qatar advarede Sebastian Coe, præsidenten for det internationale atletikforbund, mod en boykot af VM i atlektik, der finder sted i Qatar næste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: KARIM JAAFAR / AFP / scanpix.

Boykot?

I 2019 er Qatar vært for VM i atletik. Begivenheden ses om en generalprøve på fodbold-VM, og præsidenten for det internationale atletikforbund, Sebastian Coe, IAAF, advarede tidligere på ugen lande mod at boykotte begivenheden.