Skærpede visumregler op til OL rammer danske virksomheder

Frem mod OL har de kinesiske myndigheder strammet visumreglerne voldsomt. Det giver store problemer for danske og andre udenlandske virksomheder i landet. Kina selv siger, at reglerne er de samme som altid.

En tibetansk munk bliver anholdt under en protest uden for den kinesiske ambassades visumkontor i Nepals hovedstad, Katmandu. Kina strammer op for visumreglerne op til OL, hvilket går ud over udenlandske virksomheder og studerende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gopal Chitrakar / Reuters

De kinesiske myndigheder er uden varsel gået i gang med at stramme kontrollen med udlændinge i Kina. Det giver stor bekymring hos de virksomheder, der laver forretninger i Kina. Der er især blevet strammet op på visumreglerne, hvilket skaber en del forvirring og frustration. Det har man kunnet mærke på den danske ambassade i Beijing:

»Ambassaden og de øvrige danske repræsentationer i Kina modtager en del henvendelser fra danskere, som er i tvivl om Kinas aktuelle politik for udstedelse af visum,« siger ambassadør Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

En af de danskere, der har haft problemer med at få sit visum forlænget, har boet og arbejdet i Kina i 11 år.

»Der er normalt ingen problemer med at få vores visa forlænget. Men nu kan man mærke, at alt er blevet ændret,« siger hun.

Hun vil ikke have sit eller virksomhedens navn i avisen, for ikke at få problemer med de kinesiske myndigheder.

Det gælder for de fleste personer og virksomheder, at de ikke vil tale åbent om det, fordi de er bange for repressalier fra myndighederne.

Normalt plejer den danske kvinde at få et visum, der gælder i to år. Det plejer at tage omkring tre dage. Denne gang tog det cirka tre uger for at få et visum, der kun gælder i et år. Mængden af papirer var også vokset, så hun skulle aflevere pasfotos og vise forskellige kontrakter og tilladelser. Og alligevel bruge tid på at overtale myndighederne til at give hende et visum. Efter 11 år i landet.

Forretningsfolk og organisationer taler om, at der især er blevet strammet op over for de mindre virksomheder og folk på forretningsrejser. Den danske kvinde var dog en af de heldige, der fik sit visum.

Forhindrer forretninger
European Chamber of Commerce (ECC) fortæller, at flere forretningsfolk er blevet nægtet det såkaldte multiple-entry visum til indrejse i Kina. Eller at de kun har fået visum til en kortere periode. Det er en alvorlig barriere for at lave forretninger i Kina:

»Der er forretninger, som ikke bliver lavet, fordi man har standset udstedelsen af express-visa,« siger Joerg Wuttke, der er præsident for ECC, der som flere andre, for eksempel American Chamber of Commerce, har appelleret til de kinesiske myndigheder om at ændre reglerne.

Den danske ambassade i Beijing har også vendt spørgsmålet med kineserne:

»Ambassaden har flere gange opfordret de kinesiske myndigheder til at skabe større klarhed«, siger ambassadør Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Problemet er bare, at Kina ikke har ændret på noget som helst. Alt er som det plejer at være. I hvert fald officielt. De kinesiske myndigheder benægter, at de har ændret på reglerne. For eksempel så sent som i torsdags, da talsmanden for det kinesiske udenrigsministerium, Jiang Yu, sagde, at Kinas politik på området er som den plejer at være, og at intet er forandret.

Situationen om visa til Kina bliver opdateret på den danske ambassade i Beijings hjemmeside www.ambbeijing.um.dk/da, Her kan man finde links til de relevante kinesiske myndigheder. Ambassaden kan ikke hjælpe med at få visa til Kina.