Skæbnesvanger græsk folkeafstemning er i gang

Den græske befolkning beslutter i dag, om de vil acceptere reformkravene fra de internationale kreditorer som grobund for en aftale, der skal holde Grækenland økonomisk oven vande.

Den græske befolkning beslutter søndag, om de vil acceptere reformkravene fra de internationale kreditorer som grobund for en aftale, der skal holde Grækenland økonomisk oven vande. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREAS SOLARO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GRÆKENLAND: De græske valgsteder åbnede klokken 7.00 dansk tid, og nu er det op til grækerne at tage afgørende stilling til landets økonomiske fremtid.

Søndag går det græske folk nemlig til stemmeurnerne for at stemme »ja« eller »nej« til en lang række reformer, som EU og andre internationale kreditorer kræver, at Grækenland gennemfører, hvis långiverne fortsat skal udbetale såkaldte nødlån til de græske banker for at holde det kriseramte land økonomisk oven vande.

Konkret skal grækerne beslutte, om de »accepterer et forslag til aftaledokumentet, afleveret af EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond, ved Eurogruppens møde, der blev holdt 25. juni«. Men gældsaftalen i aftaledokumentet udløb 30. juni. Det var deadline for Grækenland til at tilbagebetale et lån til Den Internationale Valutafond på 1,6 milliarder euro.

Aftalen er altså for længst overskredet, når grækerne i disse timer sætter deres kryds på stemmesedlen. Derfor, skriver flere internationale medier, opfatter grækerne afstemningen som et ja eller et nej til fortsat medlemskab af eurosamarbejdet.

Valgstederne lukker klokken 19.00, og cirka to timer senere forventes de første pålidelige prognoser. Og efter de forudgående meningsmålinger at dømme bliver afstemningen noget af en gyser.

Fredag viste fire meningsmålinger ifølge Reuters et flertal til ja-siden. En femte måling forudså en smal sejr på kun et halvt procentpoint til nej-sigerne. Den statistiske usikkerhed taget i betragtning spår alle målingerne dog dødt løb, skriver Reuters.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, anbefaler grækerne at stemme nej ved søndagens folkeafstemning, og finansminister Yanis Varoufakis har meldt sin afgang, hvis der skulle blive flertal for det modsatte.