Skæbnedag for Brasiliens præsident

Alt tyder på et klart flertal for en rigsretssag mod Dilma Rousseff ved søndagens afstemning i det brasilianske parlament, hvorefter præsidenten kan blive tvunget ud af Planalto-paladset i løbet af få uger.

Alt tyder på, at det brasilianske parlamanet søndag vil stemme for, at der kan indledes en rigsretssag mod landets præsident Dilma Rousseff. Arkivfoto: Ueslei Marcelino/Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: UESLEI MARCELINO

BARCELONA: Dilma Rousseff havde svært ved at skjule såvel sin harme som sin nervøsitet, da hun natten til lørdag talte til brasilianerne i en videooptagelse offentliggjort via de sociale netværk:

»Forrædere mod demokratiet, der for altid vil have ordet kupmager skrevet i panden, forsøger at opildne til intolerance, had og vold imellem os,« tordnede præsidenten og satte trumf på med en advarsel om, at modstanderne desuden pønser på at likvidere det regerende Arbejderpartis generøse socialpolitik, som gennem de seneste 13 år har hjulpet millioner af brasilianere ud af fattigdom.

Ikke ligefrem et budskab, der gyder olie på Brasiliens i forvejen oprørte politiske vande, men som til gengæld fortæller alt om, i hvor høj grad Dilma står med ryggen mod muren forud for søndagens skæbnesvangre afstemning i parlamentet.

Holder mediernes stort set samstemmende prognoser – baseret på forlydender fra de seneste dages intense politiske gedemarked for »køb og salg« af støtte – er det nødvendige to tredjedeles flertal for at indlede en rigsretssag mod præsidenten mere end på plads. Inden den kan gå i gang, skal Senatet ganske vist også tage stilling til anklagerne. Men det er endnu mere fjendtligt indstillet end underhuset.

Derfor kan Dilma lige så godt gå i gang med at pakke flyttekasserne, hvis hun taber parlamentsafstemningen. Ifølge den brasilianske forfatning skal præsidenten nemlig træde midlertidigt tilbage, mens rigsretssagen gennemføres. Og chancerne for at gøre comeback efter at have tilbragt mindst et halvt år i dette limbo er minimale.

Suspekt vicepræsident

Mens Dilma kæmper for sit politiske liv, er hendes tidligere allierede og nuværende dødsfjende, vicepræsident Michel Temer, angiveligt allerede i gang med at fordele posterne i en ny regering. Temer, der overtager præsidentposten under rigsretssagen, har ifølge brasiliansk presse tænkt sig at udnævne den tidligere centralbankdirektør Arminio Fraga til økonomiminister, mens den konservative leder, José Serra, overtager ledelsen af det vigtige sundhedsministerium.

Det vil i givet fald blive mødt med klapsalver fra de stadig mere nervøse finansmarkeder. Investorerne skal imidlertid ikke sætte næsen alt for meget op efter stabilitet og »nødvendige« reformer, blot fordi Dilma bliver sat fra bestillingen.

For det første risikerer også Temer en rigsretssag som medansvarlig for det fusk med statsbudgettet, Dilma anklages for. For det andet er han, ifølge et centralt vidne, indblandet i den gigantiske korruptionsaffære omkring energiselskabet Petrobras. Og som om det ikke var nok, er den tredje i »tronfølgen«, parlamentsformand Eduardo Cunha, allerede under efterforskning i samme sag.

En ny regering er med andre ord langtfra nogen garanti for stabilitet og handlekraft. Samtidig kan man frygte for reaktionerne på gaden, hvor det spændte forhold mellem demonstrerende modstandere og tilhængere af Dilma er i overhængende fare for at udvikle sig til voldelige sammenstød.