Skaderne efter supercyklon er ufattelige

Behovet for hjælp til Vanuatu bliver enormt efter cyklonen Pam, beretter udsendt Røde Kors-medarbejder. Men indbyggerne er nogle overlevere, der allerede er igang med selv at rydde op.

Et hjem ødelagt af cyklonen Pam i Port Vila. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den lille ø-stat Vanuatu i Stillehavet er som forvandlet, efter at super-cyklonen Pam fredag og lørdag ramte med vindstød på over 300 kilometer i timen. Det fortæller talsmand for International Røde Kors Hanna Butler, der befinder sig i Vanuatu.

»Jeg var i Vanuatu for et par år siden og husker det som en meget grøn tropeø. Men da jeg fløj ind i dag, så det overhovedet ikke sådan ud. Vegetationen er blevet ødelagt. Træerne har mistet deres blade, alt er væltet, tagene er fløjet af, og nogle huse er blevet fuldstændigt lagt ned,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Cyklonen er blevet kategoriseret som en stor kategori fem storm, hvilket er det højeste på skalaen. Flere end 3.300 indbyggere er evakuerede fra deres hjem og står nu uden tage over hovedet. Det bekræftede dødstal er 11, men det forventes at stige, skriver Reuters.

Mange folk har mistet alt, fortæller Hanna Butler. Det bliver især er et stort problem, at folks køkkenhaver, som ellers for mange familier er det daglige eksistensgrundlag, er blevet ødelagte:

»Jeg snakkede med en mand, hvis grøntsagshave er fuldstændig væk. Han har mad til de næste to-tre uger, men derefter er han ikke sikker på, hvordan familien skal overleve,« siger hun og understreger, at behovet for humanitær hjælp bliver enormt.

Men der er håb midt i murbrokker og elendighed. Fordi vejret er tørt og varmt, er omkring en tredjedel af de evakuerede allerede vendt hjem, selvom deres hus står uden tag på.

»Vi er tre dage efter orkanen nu, og det er ret bemærkelsesværdigt, hvordan folk allerede rydder op. Veje bliver ryddet, grene bliver slæbt væk. Man kan høre lyden af motorsave og hammerer fra folk, der fikser deres tage og fikser deres hjem,« fortæller Hanna Butler.

»Livet går videre, og folk vil overleve. Men de får brug for vores hjælp,«