Skabelsen giver forskere problemer

Videnskabsfolk klør sig i håret. Deres forsøg i Schweiz har ikke løst gåden om skabelsen af Universet.

Den kæmpemæssige partikelaccelerator LHC har endnu ikke formået at løse gåden om skabelsen af Universet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den mystiske "skabelsespartikel" - kaldet Higgs Boson - har formået at holde sig skjult, selv om videnskabsfolk med et omstridt forsøg dybt nede i jorden under grænsen mellem Schweiz og Frankrig har været på jagt efter den i et år.

Rolf Heuer, generaldirektør på Cern-forskningscentret ved Geneve, siger, at han nu sætter sin lid til, at Higgs-partiklen, eller spor af den, lokaliseres i 2012.

På en konference for videnskabsfolk i Geneve bekræfter Heuer, at selv om videnskabsfolk har undersøgt flere end 70 millioner partikelkollisioner i Cerns såkaldte partikelaccelerator, LHC, så er Higgs stadig ikke identificeret.

- Jeg håber, at den store opdagelse kommer næste år, siger han.

Higgs regnes for at være den partikel, som efter det såkaldte Big Bang for 13,7 milliarder år siden forvandlede de materialer, der kom fra kæmpeeksplosionen, til den masse, der nu kendes som kosmos, altså stjerner og planeter, og hvad der ellers er i rummet.

Partiklen er opkaldt efter den britiske fysiker Peter Higgs, der for 30 år siden sagde, at det var den partikel, der skabte kosmos.

Nogle videnskabsfolk er bekymret for, at Higgs slet ikke eksisterer, eller at det er i en anden form end den, videnskaben har regnet med.

- På den ene eller anden måde må det eller noget lignende være her, sagde Heuer tilbage i 2008 kort før, at LHC måtte droppe sit første forsøg på at genskabe forholdene omkring skabelsen af universet.

Men i gang kom partikelacceleratoren, nemlig i marts 2010, da den begyndte at slynge partikler mod hinanden for at hjælpe videnskaben med at finde Higgs.

/ritzau/Reuters