Sjælden ros til regeringen

To humanitære organisationer roser regeringen for at afvise Israels ønske om dansk støtte til et udvidet samarbejde mellem EU og Israel.

UGANDA
Israel's Foreign Minister Avigdor Liberman attends a meeting with the business community in Uganda's capital Kampala, September 10, 2009. Lieberman, accompanied by business and military delegation, is on an official African visit to Ethiopia, Kenya, Ghana, Uganda, and Nigeria. REUTERS/James Akena (UGANDA POLITICS BUSINESS) Fold sammen
Læs mere
Foto: James Akena

Folkekirkens Nødhjælp og Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) er ikke kendt for at dele roser ud til regeringen. Men nu sker det, og det gør det, fordi udenrigsminister Per Stig Møller på et møde i dag i København med sin israelske kollega Avigdor Liberman vil afvise, at tiden er inde til at genoptage forhandlingerne mellem EU og Israel om et udvidet samarbejde.

- Det er positivt. Det er et rigtigt signal at sende til Israel, som ikke har ændret politik og derfor ikke har leveret det, der skal til, for at EU kan genoptage de indefrosne forhandlinger, siger Søs Nissen fra Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT), der i mange år har drevet projekter i de palæstinensiske områder og Israel.

Israels udenrigsminister skal i dag mødes med Per Stig Møller og udenrigsordførerne fra Folketingets partier, og et af de vigtigste emner, som Liberman har med under sit besøg i Danmark er netop at få EU til at genstarte de suspenderede forhandlinger om en opgradering af samarbejdet mellem EU og Israel. EU lagde forhandlingerne på is i protest mod Israels krig i Gaza for knap et år siden.

Også Folkekirkens Nødhjælp, der arbejder i de palæstinensiske områder og Israel, hilser det velkomment, at Per Stig Møller står fast.

- Det er et rigtigt og vigtigt signal. Der er ikke noget, der tilsiger, at EU skal skifte politik. Ikke engang i den
israelske retorik er der positive ændringer i bosættelsespolitikken, siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær.

Ligesom RCT fik Folkekirkens Nødhjælp ødelagt en del materiel på grund af Israels bombardementer under Gaza-krigen. 

- Vi mistede tre mobile klinikker og en stationær klinik for børn og kvinder, siger Henrik Stubkjær.

Men Folkekirkens Nødhjælp har også andre motiver for at blande sig i, om EU og Israel skal indgå et tættere samarbejde.

- Vi har arbejdet i konfliktområdet siden 1948. Og situationen er på grund af Israels politik meget alvorlig, siger Henrik Stubkjær.

 

Fire krav til Israel

Folkekirkens Nødhjælp og Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre har sammen med MS ActionAid, KFUM- og K, FN-forbundet og Euro-Mediteranean Human Rights Network opfordret Folketinget til at stå fast på fire betingelser, hvis forhandlingerne med Israel skal genoptages.

 

1.EU bør stille betingelser for at genoptage forhandlingerne om en opgradering. Der skal være mærkbare tegn på, at Israel i højere grad vil respektere menneskerettighederne og folkeretten. 
 

2. EU bør kræve visse standarder efterlevet, når det drejer sig om overholdelse af folkeretten og menneskerettigheder. På mange andre samarbejdsområder af EU-Israel-samarbejdet er dette en naturlig praksis. Mål for efterlevelse skal klart fremgå af handlingsplanen og monitoreres af EU.
 

3. Danmark bør i EU arbejde for, at der tages yderligere skridt til at sikre, at alle eksisterende samarbejdsinstrumenter mellem EU og Israel kun angår selve Israel og i intet tilfælde de israelske bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem. Det kan blandt andet gøres ved at indføje såkaldte
safeguard-klausuler.

 

4. Fastfrysning af opgraderingsforhandlingerne var et signal fra EU til den israelske regering. Det kan overvejes, om EU skulle sende yderligere signaler med det formål, at medvirke til et kursskifte hos den nuværende regering til fremme af overholdelse af menneskerettigheder og folkeretten samt dermed
fredsprocessen.

På nær Dansk Folkeparti er der i Folketinget bred opbakning til Per Stig Møllers kurs. Søren Espersen,
udenrigsordfører i Dansk Folkeparti, mener, at Danmark bør gå forrest i EU for at "få normaliseret forholdet til Israel".

 

Opfordring til Israel.

Udenrigsminister Per Stig Møller understreger forud for mødet med sin israelske kollega, at besøget også skal bruges til at diskutere den kuldsejlede fredsproces.

- Jeg vil igen opfordre den israelske udenrigsminister til, at Israel gør alt, hvad det kan for at få genstartet
fredsprocessen og for at forbedre situationen i området. Situationen i Mellemøsten er kompliceret og vanskelig lige nu, og det er vigtigt, at de amerikanske bestræbelser på at få parterne tilbage til forhandlingssporet lykkes. Danmark vil fortsat aktivt spille med i det internationale samfunds arbejde med at løse konflikterne i Mellemøsten, fastslår Per Stig Møller.