Sjælden albinospækhugger set i Rusland

Dens finne er to meter lang og skiller sig væsentligt ud fra artsfællernes.

Her er et bilede, der er blevet taget, af den første voksne "albino-spækhugger", som man har dokumenteret er blevet set.  Fold sammen
Læs mere
Foto: E.LAZAREVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste kender den enorme dræberhval, spækhuggeren fra filmen Befri Willy. Et altædende sort-hvidt rovdyr, som spiser fisk, skildpadder, havfugle, søkøer og andre uheldige skabninger, den måtte møde på sine svømmeture.

Der mødte dog russiske forskere et sælsomt syn, da de for nyligt sejlede ved Kamtjatka i det østlige Rusland. Mellem en stor skare sorte spækhugger-finner åbenbarede sig pludselig en to meter høj, hvid finne, der tilhører en mindst 16 år gammel »albino-spækhugger«. Den har - meget passende - fået navnet »Iceberg«, fordi finnen ligner et isbjerg, når den tårner sig op over havets overflade.

- Vi har tidligere set to hvide spækhuggere, men de var meget unge. Det her er den første voksne spækhugger, vi har set, siger hvalforskeren Erich Hoyt til BBC.

»Familiens hvide haj«

Spækhuggere er familiedyr, der oftest svømmer i flokke med deres slægtninge. Dermed passer den gammelkendte vending »familiens sorte får« perfekt til Iceberg, der i den grad skiller sig ud fra flokken. Alligevel er "familiens hvide hval" blevet optaget i fællesskabet.

- Iceberg lader til at være fuldstændigt socialiseret i fællesskabet. Vi ved at disse fiskeædende spækhuggere svømmer sammen med deres mødre hele livet igennem, og det er formentligt Icebergs brødre, der svømmer ved hans side, fortæller Erich Hoyt.

Årsagen til Icebergs atypiske pigmentering kendes ikke, men det kan ikke bestrides, at hvaler som denne er svære at »finne«.

Se videooptagelserne af spækhuggeren her