Simpson: Sådan slog jeg min kone ihjel

Et amerikansk magasin har fået fat i det afgørende kapitel af den skrottede bog, hvor O.J. Simpson fortæller, hvordan han begik det dobbeltmord, som han ikke begik. Afsløringen viser, at anklagemyndigheden hele tiden havde ret.

Den tidligere stjerne i amerikansk fodbold, O.J. Simpson, blev i 1995 frifundet for at have myrdet sin ekshustru, Nicole Brown Simpson.<br>Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Hvis O.J. Simpson var en virus, så ville han være en af den slags, der var umulige at slå ned - som antibiotika og superantibiotika ikke kunne gøre noget ved - og som bare blev ved og ved.

For han er i nyhederne igen.

Vi slap ham i forrige måned, hvor et forlag blev nødt til at skrotte en bog, hvor den tidligere amerikanske fodboldstjerne tilstod mordet på sin eks-hustru og hendes ven - eller rettere: Han tilstod ikke dobbeltmordet, men han fortalte, at hvis han havde gjort det, så ville han have gjort det sådan her. »Hvis jeg gjorde det«, hed bogen.

Forargelsen var imidlertid så voldsom, at den øverste chef for forlaget, mediekanonen Rupert Murdoch, måtte undskylde og senere fyre forlæggeren. Alle eksemplarer af bogen blev kaldt tilbage, og der findes angiveligt kun et eneste eksemplar tilbage - og det findes i Murdochs pengeskab.

Og dermed skulle den historie være slut.

Troede vi.

For Simpson er tilbage, og han er tilbage, fordi magasinet Newsweek anonymt har fået tilsendt det afgørende kapitel i den skrottede bog - kapitlet, hvor O.J. Simpson fortæller om, hvordan han begik det dobbeltmord, som han ikke begik. Newsweek har sammenholdt kapitlet med detaljerne fra retssagen mod Simpson, og det er påfaldende, hvordan Simpsons falske tilståelse ligner anklagemyndighedens sag; hvordan politiets efterforskere dengang havde ret i deres antagelser og deres bevisførelse, og hvordan forsvarets forsvar var varm luft nok til at få en zeppeliner i luften.

En forskrækkelse
Simpson skriver således, at han var vred på sin ekshustru, Nicole, fordi hun angiveligt gjorde et nummer ud af at tirre ham og forsøge at gøre ham jaloux. Hun lod altid, som om hun flirtede med andre mænd, og på den skæbnesvangre dag - 12. juni 1994 - var den gal igen. Simpson og Nicole var tilskuere til datteren Sydneys danseopvisning, og ved opvisningen blev fodboldstjernen skinsyg. Bagefter kørte han hen til Nicoles hus for at »give hende en forskrækkelse«, skriver han.

Han tog handsker og strikhue på, og han greb den kniv, som han altid havde i bilen - for at forsvare sig mod »de skøre kugler i Los Angeles« - og så gik han ind i baghaven. Her stødte han ind i Ron Goldman, en flot fyr af en tjener, som Simpson straks beskyldte for at være på »konerov«. Goldman forsvarede sig med, at han udelukkende ville tilbagelevere et par briller. Nicoles mor havde glemt brillerne, da familien tidligere havde spist på den restaurant, hvor Goldman var tjener. Nicole kom ud og råbte efter Simpson og sagde, at han skulle skrubbe af og blande sig udenom, og det hele spidsede til, da Nicoles hund gik hen til Goldman og logrede med halen. »Den kender dig. Du har været her før,« råbte Simpson.

Så gik det galt.

Simpson fortæller ikke i detaljer, hvordan han slog de to mennesker ihjel - han skulle have forklaret til forlæggeren, at han ikke ønskede, at hans og Nicoles to børn skulle læse alle enkelthederne. Men han skriver, at Nicole kom jamrende og hylende imod ham, at hun mistede balancen og faldt så hårdt, at hendes hovedskal knasede mod fliserne. »Jeg ved, hvad der derefter skete, men jeg kan ikke fortælle jer, hvordan det helt præcist skete,« skriver Simpson, og resultatet var to døde mennesker. Nicoles hoved var nærmest adskilt fra kroppen.

Badet i blod
Bagefter var Simpson badet i blod, og han stod med en blodig kniv i hånden. Han tog sit tøj af - men beholdt sine strømper på - og han skaffede sig af med kniven og tøjet. Politiet fandt aldrig tøjet og kniven, men de fandt strømperne, og Nicoles blod var på strømperne. Da han kom tilbage til sit eget hus, sneg han sig gennem en bagindgang til haven, hvor han stødte ind i aircondition-anlægget, og det gav et forfærdeligt rabalder. Et vidne fortalte under retssagen, hvordan han netop på det tidspunkt hørte larmen, men Simpson klarede frisag - ved bl.a. at påstå, at beviserne var plantede, og at det hele var et udslag af politiets racisme.

Newsweeks afsløring har ført til endnu en runde af Simpson-debat; anklagemyndigheden kan ikke genoptage sagen, men de efterladte har fordømt hovedpersonen til de varmeste cirkler af helvede, og Nicoles søster sagde i går på ABCs morgen-TV, at Simpson i bogen »taler præcist som den kvindemishandler, han er«.

Hun sagde videre, at han i bogen gav offentligheden »en manual til hustrudrab«, og hun appellerede til, at bogen aldrig nogensinde blev offentliggjort.

En offentliggørelse er imidlertid stadig en mulighed. Simpson vil snart få ophavsretten til bogen, og en advokat for Ron Goldmans far har antydet, at de efterladte kan kræve at få overdraget den ophavsret, fordi Simpson skylder dem 33 mio. dollar, som han blev dømt til at betale ved en civil retssag, og som han ikke har afdraget så meget som en cent af. Derefter kan de efterladte udgive bogen - formentlig med et retledende efterskrift - og alle indtægter vil gå til dem eller til de fonde, som de har oprettet.

Pengemangel
Simpson siger selv, at han er temmelig ligeglad. Han gik kun med til at skrive bogen, fordi han manglede penge - han fik angiveligt 880.000 dollar for sin deltagelse - og det afgørende kapitel er ikke hans ord; det er medforfatterens ord.

»Det er en fiktiv kreation,« siger han til nyhedsbureauet AP. »Der er så mange faktuelle fejl i, at alle ved, at jeg ikke kunne have skrevet det,« siger han.

»Jeg er hundrede procent uskyldig.«

Og er det dermed det sidste ord om Simpson?

Selvfølgelig ikke. Han fortæller AP, at han er i gang med at skrive en bog om sit og Nicoles samliv - og historien kan fortsætte.