Simone Biles går ikke længere efter guldet, men lytter til sine »indre dæmoner« – og hun bliver næppe den sidste

Naomi Osaka blev den første, og nu gør USAs store OL-guldhåb det samme. Simone Biles' exit signalerer en ny tendens: Mental sundhed er vigtigere end guld.

Simone Biles trak sig ved tirsdagens holdkonkurrence i gymnastik. Årsag: Mental sundhed og »indre dæmoner«.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Dylan Martinez/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Presset på hende er stort. Hun ankom til OL i Tokyo som den mest vindende kvinde i idrætsgymnastikkens historie.

Og netop presset på den kun 142 cm høje gymnasts skuldre skulle i sidste ende vise sig at være for stort.

24-årige Simone Biles måtte tirsdag trække sig fra holdkonkurrencen i gymnastik, hvor hun ellers skulle have deltaget som et af USAs absolut stærkeste kort.

Biles kunne have begrundet det med den mindre skade, hun pådrog sig under opvarmningen til konkurrencen. Men det gjorde hun ikke.

I stedet valgte hun ærligt at fortælle, at hun trak sig fra finalen, da hun kæmper med nogle »indre dæmoner«:

»Mentalt var jeg der bare ikke«.

»Jeg kæmpede stadig med nogle ting. Terapi har hjulpet meget, såvel som medicin,« sagde Biles efter sin exit og forklarede, at hun måtte gøre, hvad der var bedst for hendes mentale helbred.

»Jeg må lægge min stolthed til side og ikke bringe mit helbred og velbefindende i fare.«

Tidligere på sommeren var det tennisstjernen Naomi Osaka, der måtte trække sig fra French Open og senere melde fra til Wimbledon for i stedet at fokusere på sit mentale helbred.

Episoden fik stor opmærksomhed, da den japanske stjerne både blev kaldt en »forkælet møgunge« og hyldet for sin ærlighed.

Biles forklarede efter sin exit, at det netop var Naomi Osaka, der inspirerede hende til at mærke efter i kroppen, om det føltes rigtigt.

»Der er mere i livet end bare gymnastik. Vi er nødt til at beskytte vores sind og vores krop frem for bare at gå derud og gøre, hvad verden vil have os til at gøre,« forklarede hun ifølge The Athletic.

Simone Biles har tidligt fortalt, at hun som barn i længere perioder ikke fik mad og havde en rodet opvækst hos flere plejefamilier. Som ung voksen blev hun seksuelt misbrugt af sin træner, Larry Nassar, der var hovedperson i en stor skandale om misbrug af de amerikanske topgymnaster.

»Simone Biles har allerede vundet«

Simone Biles prioritering af sit mentale helbred får stor ros med på vejen fra både amerikanske medier og berømtheder.

USA Today skriver, hvordan Osaka og Biles er med til at vise, at »atleter i topkaliber ikke er fritaget for de samme psykiske fælder« som alle os andre dødelige, og at de sender »et stærkt signal« til omverden om at tage vare på sig selv.

»Simone Biles har allerede vundet. Hun leverede en klasseaktion,« skriver morgenvært Hoda Kotb på Twitter og får opbakning fra Michelle Obama.

»Hvad Simone Biles gjorde var modigt,« skriver den demokratiske senator Chuck Schumer.

»I minder sorte kvinder om, at vi kan tage den plads, vi selv har brug for,« skriver kongreskvinden Cori Bush.

»Den amerikanske skuffelse«

Det er dog ikke alle, der er imponerede over, at Biles »efterlod« sine holdkammerater alene så kort inden en stor finale, skriver The Daily Mail.

»En holdkaptajn forlader ikke skibet, når det sejler på et hårdt hav. Skuffende!« skriver en bruger på Twitter, mens en anden beskylder Biles for at være skyld i, at USA ikke vandt guld i holdkonkurrencen, men måtte »nøjes« med sølv.

Også den tidligere morgenvært Piers Morgan blander sig i diskussionen. Han mener, at børn har brug for bedre rollemodeller, end det »nonsens«, hvor »atleter anses for mere modige, inspirerende og heroiske, hvis de giver op, end hvis de vinder«.

»Er 'psykiske problemer' nu en god undskyldning for dårlig præstation i elitesport? Sikke en joke,« skriver han på Twitter.

Andre kalder Simone Biles »den amerikanske skuffelse«.

»Medicinsk problem? Lignede sådan set, at Simone Biles opgav i vrede, fordi hendes spring ikke var perfekt«.

»Forestil jer, hvis Tom Brady gjorde det samme!«

Trods vrede kommentarer viser Biles og Osaka, at nutidens sportsstjerner ikke finder sig i hvad som helst, skriver CNN. Guldmedaljer betyder ikke længere alt.

Også det amerikanske medie Time beskriver, hvordan Biles og Osaka er med til at indlede en »ny æra« af atleter, der prioriterer deres mentale helbred over podiepladser.

Torsdag bliver den individuelle konkurrence i gymnastik afviklet, hvor Det Amerikanske Gymnastikforbund netop har annonceret, at Biles ikke stiller til start.

Om hun er med, når legene fortsætter med konkurrencer søndag, mandag og tirsdag er endnu ikke afgjort. Det kommer an på hendes mentale helbred.

»Vi må tage det en dag ad gangen og se, hvad der sker,« siger Simone Biles.