Silvio Berlusconi siger arrivederci

Opdateret: Italiens premierminister, Silvio Berlusconi, har indgivet sin afskedsbegæring til landets præsident, Giorgio Napolitano.

Berlusconi vinker en sidste gang som Italiens premierminister. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Deputeretkammeret i Italiens parlament godkendte lørdag den økonomiske reformpakke, og det banede baner vejen for, at premierminister Silvio Berlusconi lørdag aften trådte tilbage og overlod magten til en kriseregering.

Krisepakken, som er et krav fra EU, skal være med til at lette Italiens enorme gældsbyrde på 1900 milliarder euro.

Med vedtagelsen af pakken var den sidste hindring fjernet for Berlusconis afgang som premierminister. Reformplanerne blev allerede fredag vedtaget i parlamentets førstekammer, Senatet, med 156 stemmer for og 12 imod. De nye omfattende nedskæringer og reformer, der skal forhindre en statsbankerot og skabe kontrol med gældskrisen, blev godkendt efter krav fra de øvrige lande i eurozonen.

Efter pakken var vedtaget, stod der kun tilbage, at Italiens præsident, Giorgio Napolitano, accepterede Berlusconis begæring om at træde tilbage. Det skete lørdag aften. Nu ventes Napolitano at bede den tidligere EU-kommissær Mario Monti om at danne en regering.

Berlusconi tabte sit flertal ved en afstemning tirsdag og har lovet at træde tilbage, efter at loven om finansiel stabilitet er blevet godkendt i begge parlamentets kamre. Den farverige, kontroversielle regeringsleder insisterede derefter først på, at der skulle udskrives valg. Men han ændrede holdning ved udsigten til, at Italien skal styres af en midlertidig regering, så der ikke opstår et politisk vakuum i tre måneder forud for et valg.

/ritzau/Reuters