Silvio Berlusconi er fortid

Berlusconi er trådt tilbage, og søndag indledes konsultationerne om, hvem der nu skal være premierminister.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Silvio Berlusconi, premierminister i det økonomisk trængte Italien, indgav lørdag aften sin afskedsbegæring til landets præsident, Giorgio Napolitano. Det oplyser præsidentkontoret.

Allerede søndag morgen indleder Napolitano konsultationer om sammensætningen af den regering, der skal afløse Berlusconis og forsøge at rette op på Italiens kritiske økonomiske situation.

Italien, den tredjestørste økonomi i eurozonen, kom tæt på katastrofen tidligere på ugen, da italienske statsobligationer blev handlet til en rente på mere end syv procent. Dette øgede presset på Berlusconi, som stadig flere italienere giver skylden for det økonomiske uføre.

Da den 75-årige premierminister lørdag aften ankom til præsidentpaladset i Rom, var området fyldt af mennesker, der festede over, at hans æra omsider er slut. Der lød taktfaste råb af "træd tilbage, træd tilbage", "klovn, klovn" og "Halleluja".

Inden Berlusconi satte ud på køreturen til Quirinale-paladset sagde han til nyhedsbureauet Ansa, at han var "dybt forbitret" over råbene.

Den stenrige og kontroversielle politiker har været Italiens premierminister gennem 10 af de seneste 17 år.

Berlusconi lovede at træde tilbage, efter at det i tirsdags ikke lykkedes ham at samle flertal i parlamentet ved en budgetafstemning. Han bebudede sin afgang så snart parlamentet havde vedtaget en økonomisk redningsplan, som EU har stillet krav om.

Denne redningsplan blev godkendt af parlamentet i Rom tidligere lørdag.

Med Berlusconis afsked er der banet vej for dannelsen af en kriseregering, der ventes ledet af tidligere EU-kommissær Mario Monti.

/ritzau/AFP