Sikkerhedstjeneste anbefaler at bevæbne norsk politi

På grund af et stigende trusselsbillede anbefaler Politiets Sikkerhedstjeneste i Norge at bevæbne politiet.

Politiets Sikkerhedstjeneste mener ikke, at den norske bevæbningsmodel er tilpasset til det nye trusselsbillede. Reuters/Scanpix Norway/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I modsætning til politiet i resten af de nordiske lande, heriblandt Danmark, er de norske betjente som udgangspunkt ikke bevæbnede.

Men som følge af et stigende trusselsbillede bør betjentene være bevæbnede, mener Politiets Sikkerhedstjeneste i Norge, PST.

Sikkerhedstjenesten er dermed lodret uenig med Bevæbningsudvalget, der siger nej til, at de norske politibetjente skal bære våben fast.

»Vi mener, at fast bevæbning er nødvendigt,« siger PST's chef, Marie Benedicte Bjørnland, ifølge det norske nyhedsbureau, NTB.

Bevæbningsudvalget er udvalgt af regeringen. De har haft til opgave at vurdere, om det er nødvendigt at bevæbne politiet. De vurderer, at det ikke er nødvendigt.

Men PST mener, at udvalget har taget beslutningen på et forkert grundlag.

»Udvalget har lagt upræcis og forældet information til grund for sine konklusioner med hensyn til terrorens betydning for bevæbning af politiet,« skriver PST i et høringssvar, som de tirsdag sendte til Justitsministeriet i Norge.

Politiets instruks i forhold til våben blev senest ændret i 2013. Ændringen bestod i, at politiet fik lov til at have våben låst inde i politibilerne.

Bevæbningsudvalget ønsker, at den ordning skal fortsætte. Men det er ikke nok, mener PST.

»Jo før politiet kan stoppe gerningsmanden, desto færre liv vil gå tabt. PST mener, at fast bevæbning er nødvendigt for, at politiet skal kunne udføre sit arbejde«, siger Marie Benedicte Bjørnland til NTB.

Arne Jørgen Olafsen er medlem af udvalget bag beslutningen, og han mener, at det er sket på et opdateret grundlag.

»PST har været den vigtigste kilde, når udvalget har beskrevet trusselsbilledet. I rapporten henviser udvalget til truslen i 2017. At opdatere billedet mere har således ikke været muligt«, siger han til NTB.

Norske betjente var bevæbnede fra november 2014 til februar 2016 på grund af et skærpet trusselsbillede, men på grund af udvalgets konklusion ser det ikke ud til at blive genindført.