Sikkerhedsrådet har udkast klar om Aleppo-overvågning

FN skal tilsyneladende have bedre mulighed for at holde øje med evakueringen af Aleppo.

En bus kører igennem det regeringskontrollerede område ved Ramoussa i den sydlige udkant af den syriske storby Aleppo 18. december. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE OURFALIAN

Medlemmer af FN's Sikkerhedsråd er søndag blevet enige om et udkast til en resolution, der skal øge FN-overvågningen af evakuering af den syriske storby Aleppo. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Forslaget skal til afstemning mandag.

- Vi forventer at vedtage resolutionen enstemmigt i morgen (mandag, red.), siger USA's FN-ambassadør, Samantha Powers, til journalister i New York.

Udkastet er resultatet af mere end tre timers forhandlinger bag lukkede døre søndag.

Tidligere på dagen gjorde Rusland det klart, at landet ville stille sig på tværs af et fransk forslag om Aleppo. Frankrig ville have FN-observatører sendt til Aleppo, men russerne afviste teksten som en "katastrofal idé".

- Vi kan ikke og vil ikke tillade, at det vedtages, sagde FN-ambassadør Vitalij Tjurkin ifølge flere internationale medier.

I stedet havde Rusland sit eget forslag med til mødet. Det russiske forslag talte om overvågning, men ikke om observatører i Syrien.

Det er uvist, om det er denne kladdes ordlyd, som Sikkerhedsrådet er blevet enige om. Vitalij Tjurkin antyder dog søndag aften dansk tid, at Rusland vil stemme for resolutionen mandag.

- Jeg synes, at vi er nået frem til en god tekst. Vi har aftalt at stemme om den i morgen tidlig (amerikansk tid, red.), siger han ifølge Reuters.

Ifølge flere medier vil resolutionen betyde, at FN kan sende personer til området. De skal overvåge evakueringen af Aleppo.

Sikkerhedsrådet mødes til afstemning om det tilsyneladende kompromis mandag klokken 15 dansk tid.

Rusland støtter den syriske præsident, Bashar al-Assad. Seks gange siden 2011 har russerne nedlagt veto mod en resolution i FN's Sikkerhedsråd. Kina har fulgt Rusland med et veto fem af gangene.

Sideløbende med søndagens forhandlinger i Sikkerhedsrådet har Ruslands præsident, Vladimir Putin, talt i telefon med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

De er ifølge Reuters enige om at arbejde for en politisk løsning i Syrien og for at få mere nødhjælp frem til de civile.

/ritzau/