Sikkerhedsråd magtesløs i Kosovo-spørgsmål

Den såkaldte Kontaktgruppe skal afgøre Kosovos fremtid. Ruslands trumf i form af vetoret forhindrer FN's Sikkerhedsråd i at tage en beslutning.

Det er umuligt at vedtage en resolution om Kosovos fremtid i FN's Sikkerhedsråd, så længe Rusland vifter med vetokortet, erkender USA og EU.

- Vi er ærgerlige over, at det er umuligt at sikre denne resolution i FN's Sikkerhedsråd. Vi sætter derfor forhandlingerne i bero, siger den franske FN-ambassadør Jean-Marc De LA Sabliere i en udtalelse efter fredagens møde i sikkerhedsrådet.

Han siger, at Vesten nu vil gå videre med forhandlingerne om Kosovos uafhængighed gennem den såkaldte Kontaktgruppe. Den består af Storbritannien, Frankrig, Italien, Tyskland, USA og Rusland. Ingen af landene i gruppen har ret til at nedlægge veto.

Rusland og Serbien er omvendt godt tilfreds med, at de vestlige lande opgiver at få vedtaget en resolution.

- Serbien og Rusland har vundet en vigtig sejr i FN's Sikkerhedsråd ved at forsvare Serbiens suverænitet og territoriale integritet, siger den serbiske premierminister, Vojislav Kostunica.

90 procent af Kosovos to millioner indbyggere er etniske albanere. Landet er blevet styret af FN siden 1999, da NATO-bomber tvang serbiske tropper ud af området.

/ritzau/