Sikkerhedskilder: 600 IS-terrorister er smuglet til Europa og klar til at slå til

Islamisk Stat skal allerede have sendt op til 600 terrorister til EU for at udføre terrorangreb, som det der ramte Bruxelles i denne uge.

Belgierne vågnede onsdag d. 23 marts 2015 op til en ny virkelig efter terrorangrebet tirsdag. Alle passagerer, det skulle med tog eller metro, blev grundigt tjekket af det belgiske militær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Angrebene i Paris og Bruxelles kan være toppen af isbjerget.

Ifølge sikkerhedskilder, der udtaler sig til nyhedsbureauet AP, har Islamisk Stat trænet omkring 600 terrorister til at ramme Europa. Ifølge kilderne er de allerede blevet smuglet ind i Europa under dække af flygtningestrømmen. Og terrorister med tilknytning til det netværk, der ramte Paris i november 2015 og Bruxelles i denne uge, befinder sig i en række EU-lande. Blandt dem også i Danmark.

En irakisk sikkerhedsofficer siger, at endnu en gruppe af IS-terrorister er ankommet til EU for nylig via Tyrkiet. Og cellen fra Paris og Bruxelles har spredt sit netværk i Tyskland, Storbritannien, Italien, Danmark og Sverige, ifølge den irakiske sikkerhedsofficer.

I løbet af onsdag sagde den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan, at Ibrahim el-Bakraoui, der er blevet identificeret som en af selvmordsbomberne i Bruxelles-angrebet, blev arresteret i Tyrkiet og udleveret til Belgien i juni 2015. Han blev dog ikke fængslet i Belgien, fordi myndighederne ikke havde beviser på, at han var involveret i ekstremistiske handlinger.

Salah Abdeslam, manden bag angrebene i Paris, der blev arresteret i sidste uge. I forbindelse med hans afhøring er det blevet offentliggjort, at han, ifølge eget udsagn ankom til Europa i en samlet gruppe af 90 IS-terrorister.

Islamisk Stat har taget ansvar for angrebet i Bruxelles. I sin officielle erklæring, siger Islamisk Stat, at angrebet blev udført af en »hemmelig celle«

I slutningen af januar 2016 skrev Europol i en rapport, at sikkerhedskilder har grund til at tro, at Islamisk Stat har udviklet en »ekstern kommando-gruppe til træning i særlige kommando-angreb.«

Det er en forholdsvis ny udvikling, selvom Islamisk Stat også menes at have sendt sine medlemmer til EU helt fra oprettelsen af kalifatet i juni 2014.

»Forskellen er, at i 2014 modtog nogle af disse terrorister få ugers træning,« siger en europæisk sikkerhedskilde til AP.

»Nu er strategien ændret. Særlige enheder er blevet oprettet. Træningsforløbet er længere, og målet synes ikke længere at være så mange ofre som muligt, men så mange terrorangreb, som muligt.«

Efter angrebet i Paris i november 2015, lykkedes det Salah Abdeslam, at flygte til sit barndomskvarter Molenbeek i Bruxelles. Men det lykkedes ham også, at aktivere og samarbejde med enendu et IS-relateret terrornetværk. Abdeslam blev arresteret i sidste uge, men trods det nåede myndighederne ikke at forhindre angrebet i Bruxelles.

»Ikke nok med at det lykkedes ham at forsvinde, han organiserede også to nye angreb,« siger Nathalie Goulet, der er vicechef for en særlig fransk kommission, der overvåger jihadister, til AP.

Efter tirsdagens angreb i Bruxelles lykkedes det den formodede bombemager Najim Lacchraoui at undslippe. Nu frygter myndighederne, at han vil spille samme rolle som Salah Abdeslam ved at aktivere nye netværk i Belgien, eller andre steder i Europa.

I Danmark er mindst 125 danskere, ifølge PET draget i krig i Syrien. Mange af dem er vendt hjem igen. Nogle af dem efter kortere ophold i Syrien. Andre er blevet dræbt. Uofficielle tal peger dog på et langt højere antal af danskere, der har krigserfaring fra terrororganisationen Islamisk Stat. En kilde med forbindelse til IS, siger til Berlingske, at tallet nærmere er omkring 500. Tallet 125, som PET har offentliggjort er de sager man kender til, og hvor hver enkelt person kan identificeres.

Kun én af de hjemvendte, tyrkeren E.C, er blevet retsforfulgt, mens syv personer har fået inddraget pas. Andre er, ifølge Berlingskes oplysninger blevet kaldt til en slags »advarselssamtaler« hos politiet.