Sikkerhedsekspert oven på Manchester-angrebet: »Det er kun et spørgsmål om tid«

Oven på angrebet i Manchester, hvor mindst 22 mennesker er blevet dræbt som følge af et selvmordsangreb, udtaler sikkerhedsekspert, at det kun er et spørgsmål om tid, før et lignende angreb kan ske under et dansk kulturarrangement.

Foto: Andy Rain og David Leth Williams. »Når vi rykker sikkerheden, så rykker terroristerne tilsvarende«
Læs mere
Fold sammen

England måtte sent mandag aften erkende den forfærdelige og grufulde sandhed, at et angreb havde fundet sted ved Manchester Arena efter en Ariana Grande-koncert. Et angreb, der efterforskes som et muligt terrorangreb, og som har kostet mindst 22 mennesker livet, herunder børn.

Et sådant angreb vækker naturligvis ikke kun forfærdelse og gru i England. Hele verden mærker skyggerne fra det, der på samme tid virker utænkeligt og truende. Også herhjemme synes bekymringerne at poppe ufrivilligt frem. For hvad hvis det sker under et dansk kulturarrangement?

Danmark står i de kommende måneder over for adskillige kulturelle arrangementer, herunder festivaler, hvor særligt Distortion og Roskilde Festival vækker bekymring. Den bekymring forstår Jan Jarlbæk, der er sikkerhedsekspert og tidligere efterforsker hos Rigspolitiets Rejsehold og Europol, udmærket.

»Når Roskilde Festivalen starter, har du jo det her rend af unge mennesker, der skal score sig den bedste plads. Det vil jo være et oplagt mål for terror,« siger han.

Han påpeger, at det er svært for arrangørerne at sikre sig mod angreb af enhver form, fordi det simpelthen er skruen uden ende.

»Hvor langt skal du gå? For når vi rykker sikkerheden, så rykker terroristerne tilsvarende. Så det er hele tiden en afvejning af, hvad vi egentlig kan gøre, og hvilken risiko vi skal arbejde med. Problemet er jo, at i forbindelse med eksempelvis Roskilde Festival, har du en indgang, hvor folk bliver visiteret. Men hvor skal du så placere en eller anden yderligere sikkerhedskontrol?« siger han.

Fra Roskilde Festivals side, er man bevidste omkring truslen og risikoen for et muligt angreb, men samtidig slår festivalen fast, at der ikke bliver indført nye sikkerhedsforanstaltninger som følge af Manchester-angrebet.

»Politiets Efterretningstjeneste udgiver en trusselsvurdering, og Roskilde er ikke mere udsat end andre steder. Så umiddelbart er det ikke noget, der giver anledning til ændringer. Vi har mange års erfaring med sikkerhed og arbejder sammen med Vestsjællands Politi,« siger Morten Therkildsen, der er sikkerhedschef for Roskilde Festival.

Men hvad kan man egentlig stille op over for de her forfærdelige angreb, der gang på gang ryster verden og blusser op for utrygheden? Til spørgsmålet om, hvorvidt man overhovedet kan stille noget op, svarer Jan Jarlbæk:

»Det kan man godt, men der er utrolig mange faktorer, der spiller ind. Hvordan er lokaliteten, hvordan er området omkring stedet, hvor er indgangen og så videre? Det er en konkret afvejning fra gang til gang. Du kan nedsætte risikoen og omfanget af skader med det arbejde, du laver. Men du kan aldrig undgå, at der kan komme folk ind, som har viljen til det,« siger han.

Er det så en tabt kamp?

»Ja, lidt kynisk kan man sige, at det er en tabt kamp, fordi vi ikke kan undgå det. Men vi kan nedsætte omfanget af skader, og vi kan håndtere risikoen. Nu har den her koncert i Manchester været mål for et angreb, og det er klart, det bør give stof til eftertanke. Men vi kan stille alverdens forskellige sikkerhedforanstaltninger op af den ene eller den anden art. Lige lidt hjælper det, for dem, der vil angribe, de finder bare en løsning på det,« siger han.

Et af de forestående arrangementer er Distortion festivalen, der foregår i København, og som adskiller sig fra andre mere typiske festivaler og koncerter ved, at det foregår spredt ud over København, og dermed er noget mindre afgrænset end eksempelvis Roskilde Festival er. Og med sådan en manglende afgrænsning kan det være svært at sikre sig mod mulige angreb. Men fra arrangørernes side tager man sikkerheden alvorligt, selvom angrebet i Manchester ikke umiddelbart får indflydelse på sikkerheden under årets festival.

»Vi har de sidste ni måneder arbejdet på en terrorberedskabsplan, der er større end vi nogensinde har haft. Nu skal vi sikkert mødes med myndighederne og forhøje den igen. Vi har taget det alvorligt fra start. Det er en kæmpe sag og budgetpost for os. Det var det også før aftenens begivenheder i Manchester. Hvis politiet synes, at der skal strammes endnu mere op, så kan det godt være. Men vi føler, at vi ikke kan gøre meget mere, end det vi allerede har planlagt,« siger Thomas Fleurquin, der er leder af Distortion.

Selvom angreb, ifølge sikkerhedsekspert Jan Jarlbæk, er umulige at sikre sig fuldstændigt i mod, er det dog stadig vigtigt at arrangørerne er bevidste om truslen.

»Sikkerhedspersonalet og politiet skal være ekstra overvågende. Og så skal der være et apparat til at håndtere, hvis det værste skulle ske. Men du kan ikke være over det hele, og have et øje på alt. Det er simpelthen umuligt. For hvis det er svært for gerningsmændene at komme ind et sted, så rykker de bare videre til en eller anden åben plads, hvor der sidder halvtreds mennesker, for det er jo ligesom også en slags mennesker,« siger han.

Men Jan Jarlbæk forklarer dog også, at selvom det virker som en tabt kamp, har vi i Danmark et for afslappet forhold til sikkerhed, hvilket nok burde strammes op, ikke mindst efter Manchester-angrebet.

»Der er generelt sådan en holdning i Danmark, at »det sker jo ikke her«, og der er en lidt blåøjet holdning til, hvad sikkerhed er. Nu har vi jo altså set angreb på blandt andet Krudttønden og Synagogen, så det kan jo også ske i Danmark. Det er forfærdeligt at skulle sige det, når man sidder, der hvor jeg sidder, men det er kun et spørgsmål om tid,« siger han.

Han påpeger samtidig, at vi i Danmark bør opprioritere sikkerheden, og at man generelt bør bruge flere midler på at uddanne sikkerhedspersonalet i at forhindre angreb og forudse mulige angreb, før de sker.

»Det med at bruge professionelle og uddannede sikkerhedsfolk, det er ikke noget, man gør ret meget i Danmark. Vi er som danskere ikke sikkerhedsbevidste nok, synes jeg. Vi er altså nødt til at nytænke de her ting og få det ind i en dansk mentalitet, at situationen altså er alvorlig,« siger han.

Berlingske har yderligere været i kontakt med NorthSide Festival, Haven Festival, Telia Parken og Royal Arena, der alle svarer nogenlunde enslydende, at sikkerheden er af højeste prioritet, og at angreb, som det i Manchester, naturligvis sætter sikkerheden i perspektiv.