Sierra Leone giver grønt lys til at afskaffe dødsstraf

En ændring om at afskaffe dødsstraffe i Sierra Leone bliver nu sendt til godkendelse hos landets præsident.

Sierra Leones præsident, Julius Maada Bio, skal godkende et lovforslag om at droppe dødsstraf i det vestafrikanske land. (Arkivfoto) Rodger Bosch/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Parlamentet i Sierra Leone har fredag stemt for at afskaffe dødsstraf i det vestafrikanske land.

Hvis ændringen bliver godkendt af landets præsident, kan Sierra Leone tilslutte sig Tchad, Malawi og andre afrikanske lande, der har afskaffet dødsstraf de seneste år.

Dødsstraf vil blive erstattet med livsvarigt fængsel eller mindst 30 års fængsel for forbrydelser som drab, groft røveri og forræderi.

Efter afstemningen i parlamentet fredag har præsident Julius Maada Bio takket parlamentsmedlemmer og rettighedsgrupper i en erklæring på sociale medier. Han skriver, at med vedholdenhed kan der blive skrevet historie.

Vicejustitsminister Umaru Napoleon Koroma sagde i maj, at regeringen ønsker at afskaffe dødsstraffen for at beskytte borgernes grundlæggende menneskerettigheder.

Der er ikke blevet udført nogen henrettelser i Sierra Leone siden 1998, og dødsstraffe bliver ofte omstødt.

Sierra Leone, der stadig er ved at komme sig efter årtiers borgerkrig, er ofte blevet kritiseret af rettighedsgrupper for fortsat officielt at holde fast i dødsstraffen.

Sidst, dødsstraffen blev brugt i 1998, blev 24 militærofficerer henrettet som følge af et mislykket kupforsøg året inden.

Den tidligere britiske koloni blev hærget af en borgerkrig fra 1991 til 2002. Krigen krævede 120.000 liv.

Ifølge Amnesty International havde 108 lande i verden ved udgangen af sidste år afskaffet dødsstraf, mens den i praksis er afskaffet i 144 lande.

Både antallet af dødsstraffe og henrettelser er faldet i Afrika syd for Sahara det sidste år.

Antallet af dødsdomme er således faldet med seks procent fra 325 i 2019 til 305 i 2020, mens henrettelser faldt med 36 procent fra 25 i 2019 til 16 sidste år.

/ritzau/AFP