Sidste udkald for Rusland: En million smittet med HIV

Det er med en række triste rekorder, at det torsdag er den internationale dag for bekæmpelse af HIV og AIDS. I Europa er der nu registreret flere end to millioner tilfælde af HIV. Over halvdelen er i Rusland, hvor det er sidste udkald efter flere års lukkede øjne hos regeringen.

I dag på den international AIDS-dag mindes ofrene for sygdommen verden over som her i København. Samtidig meddeler WHO, at Rusland sætter en bekymrende rekord i antal af HIV-smittede, og for første gang nogensinde har landet lanceret en kampagne, som skal fortælle, hvordan man undgår HIV-smitte. Arkivfoto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en giftig cocktail af tabu, kriminalisering af stofmisbrugere og politisk uvilje, der de seneste år har sendt HIV-epidemien i Rusland på en sørgelig rekordkurs, så man i år har registreret HIV-tilfælde nummer en million. I alt er flere end 200.000 døde af AIDS eller AIDS-relaterede sygdomme i Rusland, og blandt de mindst 820.000 med HIV, der lever, får kun 30 pct. den nødvendige behandling.

»Vi er ekstremt bekymrede for den voksende HIV-epidemi i Europa, og især omfanget af epidemien og tendensen i Rusland. Vi har aldrig set så mange nye HIV-smittede i WHOs Europa-region som i 2015, og to tredjedele af de nye HIV-smittede – flere end 100.000 mennesker – var i dette ene land,« siger direktøren for FNs UNAIDS-program i Østeuropa og Centralasien, Vinay Saldanha.

Efter flere år med en stadig mere bekymrende udvikling er der dog grund til en vis optimisme, fordi det ser ud til, at den russiske regering er ved at forstå, hvilken katastrofe landet styrer imod, mener Vinay Saldanha.

Alvoren er forstået

Den russiske regering har således for første gang netop lanceret en national kampagne sammen med UNAIDS, der skal gøre befolkningen opmærksom på, hvordan man undgår HIV – og kampagnen har premierministerfrue Svetlana Medvedeva i spidsen.

Vinay Saldanha har desuden netop haft et møde med den russiske sundhedsminister, som har bekræftet ham i, at alvoren nu er gået op for den russiske regering. Første skridt bliver at sikre, at de ca. 600.000 ubehandlede HIV-smittede hurtigst muligt kommer i behandling, som både vil kunne redde liv og sikre, at de ikke smitter andre med HIV.

Men det er et enormt arbejde, der udestår, før udviklingen vender. Over halvdelen af dem, der i øjeblikket får HIV i Rusland, er stofmisbrugere, som deler nåle. Det mest effektive vil være en erstatningsbehandling, hvor stofmisbrugerne får metadon i stedet, men det er ikke lovligt i Rusland.

»Metadon er et ulovligt stof i Rusland, og programmer med erstatningsbehandling, som vi anbefaler, er derfor ikke en mulighed nu,« siger Vinay Saldanha.

Han tilføjer, at UNAIDS arbejder hårdt på at overbevise den russiske regering med store mængder dokumentation for disse programmers markante effekt.

Det er også uhyre kontroversielt at give stofmisbrugere rene nåle gratis i et land, hvor beskeden til stofmisbrugere hidtil har været, at de skulle holde op med stofferne, før de kunne få hjælp. Nogle byer har dog indledt forsøg med at uddele rene nåle.

At det er ved at være sidste udkald for Rusland, er også den klare besked fra Vadim Pokrovskij, der leder det russiske AIDS-center. Han vurderer ifølge nyhedsbureauet AFP, at det reelle antal HIV-smittede i Rusland snarere er i niveauet 1,3-1,4 millioner, da mange ikke ved, at de har HIV, og en andel af stofmisbrugerne ikke er registrerede. I et land med 146 millioner indbyggere kan så mange som én procent af russerne altså være smittede med HIV.

Mens stofmisbrugere udgør 51 procent af de nye registrerede HIV-smittede, siger 47 procent, at de er blevet smittet ved ubeskyttet, hetero-sex, mens kun 1,5 procent angiver ubeskyttet homo-sex som årsag i Rusland.

»Situationen bliver bare værre og truer den nationale sikkerhed,« sagde Pokrovskij tidligere på ugen på AFP.

Ingen bedring i Vesteuropa

Selv om det især er situationen i Rusland, som bekymrer, er der også triste nyheder i resten af Europa, understreger Masoud Dara, der er chef for WHOs HIV/AIDS-program i Europa-regionen. Sidste år var der 27.000 nye HIV-tilfælde i Vesteuropa – heraf 277 i Danmark – og sammen med den kedelige udvikling længere østpå betød det, at HIV-tilfælde nummer to millioner blev rundet i Europa.

»Vi ser en stabilisering i Vesteuropa, men det er ikke noget at fejre, da antallet burde falde. Vi er nødt til at sikre, at alle kender deres status, og at de beskytter sig selv og andre,« siger Masoud Dara.

I Vesteuropa ses der blandt andet en stigning i HIV hos mænd, der dyrker ubeskyttet sex med mænd. Det er også et problem, at for få får undersøgt, om de er smittede, og derfor kan smitte andre uden at vide det. Ifølge Masoud Dara er der derfor behov for, at der igen skrues op for forebyggelsen i Vesteuropa også.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO blev der registreret flere end 153.000 nye HIV-tilfælde i Europa-regionen sidste år, og dermed blev grænsen på to millioner HIV-smittede rundet for første gang. Europa-regionen tæller 50 lande.

Globalt har langt flest HIV i Afrika. I alt lever 36,7 millioner med HIV, mens 1,1 million døde af AIDS-relaterede sygdomme sidste år.