Sidste ord til Saddam: »Gå ad helvede til«

Saddam Hussein blev hånet af shia-muslimske bødler, der råbte navnet på en af eks-diktatorens værste modstandere, da de lagde løkken om hans hals.

En række mænd beder ved Saddam Husseins kiste under begravelsen i landsbyen Awja ved Tikrit i det nordlige Irak. Saddam Hussein blev ifølge lederen af hans klan begravet i sin hjemby inden daggry i går. Foto: Nuhad Hussein/Reuters Fold sammen
Læs mere

Saddam Hussein er død og begravet. Hver seance tog 25 minutter.

Mindre end et døgn efter henrettelsen blev Saddam Husseins indsvøbte lig natten til søndag i mulm og mørke lagt i jorden i hans hjemby Awja tæt ved sine to forhadte sønner, Uday og Qusay. Begge døde i ildkamp med amerikanske soldater i 2003.

Saddam Husseins lig blev fløjet til stedet i en militærhelikopter og begravelsen fandt sted efter en kort ceremoni i en lokal moske - kun overværet af en gruppe klanledere og lokale embedsmænd.

Henrettelsen blev eksekveret natten til lørdag og af amatøroptagelser lagt ud på nettet fremgår det ifølge nyhedsbureauerne, at eks-diktatoren blev hånet af sine bødler, før faldlemmen åbnede sig. På optagelsen skal bl.a. ordene »gå ad helvede til« kunne høres.

Optagelsen er foretaget fra den metaltrappe, som Saddam Hussein føres op ad til galgen, men kvaliteten på optagelsen er dårlig og billederne er rystede, mens man ser Saddam Hussein gå frem mod faldlemmen og få lagt løkken om halsen.

Midtvejs i den godt to et halvt minutter lange optagelse stiger stemmerne og navnet på Saddams værste modstander, den yderligtgående shiamuslimske præst, Moqtada al-Sadr - hvis far og onkel blev myrdet af Saddams agenter - bliver råbt.

»Moqtada - Moqtada - Moqtada«, lyder det.

Kort efter høres Saddam Husseins stemme tydeligt, mens kameraet følger hans ansigt. Saddam Hussein er på det tidspunkt i gang med at lovprise Allah og i samme splitsekund faldlemmen åbner sig med et brag, bliver stemmen afbrudt midt i bønnen. Hans skikkelse forsvinder ud af billedet, men dukker op sekunder senere, svajende i rebet, med hovedet i en skæv vinkel og med åbne øjne. Imens lyder der nye lovprisninger af Allah fra de forsamlede.

Skændtes med vagter
I går stod vidner til henrettelsen nærmest i kø for at fortælle om diktatorens sidste minutter. Et vidne fortæller til New York Times, at Saddam Hussein skændtes med en af vagterne, der sagde til ham: »Du har ødelagt os. Du har myrdet os. Du har trukket os ned i fattigdom«. Hvortil Saddam Hussein skulle have svaret: »Jeg har reddet Jer fra fattigdom og udslettet Jeres fjender - perserne og amerikanerne«. Hvorefter vagten udbrød: »Gud forbande dig«. Og Saddam replicerede: »Gud forbande dig.«

Uofficielt hersker der blandt visse irakere en hvis beundring for, at eks-diktatoren mødte sin død tilsyneladende uden frygt: »Men jeg stod ca. en meter fra ham, og jeg så rædslen. Han var bange,« fortæller et vidne, Ali Al Massedy, den irakiske regerings officielle videofotograf, til det amerikanske tidsskrift Newsweek. Ifølge Massedy var Saddams sidste ord, at han var offer for en uretfærdighed, og at de, der hængte ham, var en bande terrorister. Og han skulle have tilføjet: »Uden mig er Irak ingen ting«.

Skønt amatørvideoen ikke viser sekunderne i selve Saddam Husseins dødsøjeblik, siger Ali Massedy: »Han døde øjeblikkeligt med det samme. Hans krop rystede lidt, men der var ingen blod.«

Tilbage står frygten for, hvordan Saddams sunni-muslimske tilhængere vil reagere, når det står klart, at eks-diktatoren blev fulgt i døden af hån fra shia-muslimske bødler.