Siden 2015 er 15.000 blevet ofre for landminer i Syrien

Usynlige landminer, bomber og sprængladninger truer konstant mange millioner syrere, siger FN.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landminer spreder fortsat død og ødelæggelse i Syrien. De usynlige våben har siden 2015 dræbt eller såret 15.000 mennesker i landet, viser tal fra FN.

»Det er et enormt antal. Syrien har i dag det største antal ofre for landminer og sprængladninger noget sted i verden,« siger Habibulhaq Javed, som leder FNs minerydningsprogram, UNMAS, i landet.

Den 11 år lange krig i Syrien anslås at have kostet næsten 500.000 mennesker livet.

I dag bor over 10 millioner mennesker i områder af landet, hvor der ligger landminer, bomber og sprængladninger gemt på marker eller skjult i ruiner af bygninger. De vil udgøre en konstant fare mange år frem tiden.

Den 41-årige Abdulaziz al-Oqab mistede næsten hele sin familie, da de for første gang i lang tid skulle på en lille udflugt i februar 2019. Familien sad på ladet af en pickup, der påkørte en landmine, og han mistede sin kone, to sønner, fire søskende, en onkel og 13 andre familiemedlemmer.

»En glædens dag, der endte som en tragedie,« siger Oqab, som selv slap næsten uskadt fra det.

»Siden den dag har jeg hadet at være udendørs. Folk lever i frygt for dette usynlige dræbervåben, som kan være overalt,« tilføjer han.

Det syriske forsvar rydder dagligt miner i de regeringskontrollerede områder, og FNs Hvide Hjelme rydder i de tilbageværende, oprørskontrollerede dele i det nordlige Syrien.

FN har også startet minerydning i Daraya-området udenfor Damaskus og i den store palæstinensiske flygtningelejr Yarmouk. Her blev der fundet bombefælder og andre sprængladninger i 200 af de 6000 huse, som blev gennemsøgt.

/ritzau/AFP