Siddende præsident fører anden runde i Tjekkiets præsidentvalg

Milos Zeman, Tjekkiets præsident, fører anden runde af præsidentvalg med 57,14 procent af stemmerne.

Tjekkiets siddende præsident, Milos Zeman, fører anden runde af landets præsidentvalg med opbakning fra 52,77 procent af vælgerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN DIVISEK

Tjekkiets siddende præsident, Milos Zeman, fører anden runde af landets præsidentvalg med opbakning fra 52,77 procent af vælgerne. Hans udfordrer, Jiri Drahos, har støtte fra 47,22 procent af stemmerne.

Tallene er baseret på en optælling af over 90 procent af valgkredsene.

Zeman er allieret med premierministeren, rigmanden Andrej Babis, som netop har fået ophævet sin parlamentariske immunitet.

Det åbner for, at politiet kan indlede en efterforskning mod rigmanden. Han beskyldes for at have svindlet med EU-midler tilbage i 2007, da han var forretningsmand.

Babis skal have skjult, at hans holdingselskab Agrofert var ejer af konferenceanlægget Stork Nest Farm nær Prag. Det betød, at byggeriet kunne modtage EU-støtte, som var beregnet for små virksomheder.

Babis siger, at anklagerne mod ham er politisk motiverede. Han nægter at have brudt nogen lov.

Babis trådte formelt tilbage tidligere på måneden, efter at han havde tabt en tillidsafstemning i parlamentet. Men han kæmper for at komme til at danne landets næste regering.

Zeman har lovet at give Babis endnu en chance for at danne regering, hvis han kan vinde den nødvendige opbakning i parlamentet.

Siden parlamentsvalget i oktober sidste år har Babis, der leder det indvandringskritiske parti ANO, haft problemer med at danne en regering.

Partiet har ført valgkamp på et program, hvor antikorruption, antieuro og antiindvandring har været de dominerende punkter.

Den 73-årige Zeman har siddet på præsidentposten siden 2013. Han er i den afgørende runde af valget oppe imod den liberale kandidat Jiri Drahos.